Menesztették az ukrán védelmi minisztert

A megbízott védelmi miniszter posztjába került Ukrajnában a Krím elvesztése.
Ihor Tenyuh leváltására a második szavazással bólintott rá a parlament, a verhovna rada. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az admirális maga ajánlotta fel távozását, mondván, elterjedtek a hírek, hogy a hadvezetés nem látta el megfelelő parancsokkal a katonákat.

Ő megtette a szükséges lépéseket, a fegyverhasználatra is engedélyt adott – mondta, de hozzátette: mivel akad, aki nem ért egyet intézkedéseivel, beadja a lemondását. Az első szavazáskor ezt még nem fogadták el a képviselők, majd a Vitalij Klicsko vezette párt, az UDAR kérésére tanácskozást tartottak a frakcióvezetők, és ez után már igent mondott rá a többség. A védelmi tárca új ügyvivő vezetőjének Mihajlo Kovalt, a határőrség egyik tábornokát választotta meg a parlament.

Tenyuh előzőleg még beszámolt arról, hogy az ukrán és az orosz vezérkari főnök, Mihajlo Kucin ukrán és Valerij Geraszimov megállapodott a krími ukrán haderő kivonásának menetében. E szerint az egységek fegyverzetükkel, haditechnikai eszközeikkel együtt hagyják el a félszigetet, ami segít megőrizni az ukrán haditengerészet „magját", ez pedig hozzájárul az ország védelmi képességeinek növeléséhez.

Mint közölte, mintegy 36 ezer tonna lőszert kell elszállítani a Krímből, és összesen 6500 ember – a fegyveres erők 4300 tagja és 2200 hozzátartozójuk – szándékozik elköltözni a térségből. Szavaiból az is kiderült, hogy ez az ott állomásozó ukrán egységek állományának csak a kisebb része: az orosz akciók kezdetekor még csaknem 19 ezer ukrán katona szolgált a félszigeten.

Közben Olekszandr Turcsinov házelnök, aki egyben az ideiglenes államfői tisztet is betölti, köszönetet mondott a Krím félszigeten szolgáló katonáknak azért, hogy az ukrán fegyveres erők számára lehetővé tették a felkészülést az ország védelmére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.