Menesztették a román köztévé vezetőségét

A bukaresti törvényhozás menesztette a román közszolgálati televízió (TVR) vezetőségét. A parlamenti képviselők szerdán 115 igen és 222 nem szavazattal elvetették az intézmény 2014-re vonatkozó tevékenységi beszámolóját, ami a közmédia működését szabályozó törvény szerint maga után vonja a vezetőtanács távozását.

Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a szavazás után azt hangoztatta, hogy „egy megbecsült tévést” ültetnek az elnök-vezérigazgatói székbe, aki „politikai hovatartozás nélkül együtt tud működni velünk, a művelődési bizottságokkal, a kormánnyal”. Mint kiderült, Irina Radura gondolt, egy televíziós veteránra, aki eddig a programigazgatói feladatokat látta el. Dragnea szerint az új elnöknek a kormánnyal és a parlamenttel közösen hamarosan ki kell dolgoznia egy új működési törvényt a köztévé számára.

A menesztett elnök-vezérigazgató a szavazás előtt hangsúlyozta, hogy a köztévé önerőből nem tud kilábalni az adósságválságból, amelybe szintén a kormány és a parlament támogatásának hiányában került. Stelian Tanase hozzátette: egész sor kormányzati intézkedésre lesz szükség az intézmény szanálásához, ezeket jelezte is a kabinetnek küldött számtalan jelentésében, de nem talált meghallgatásra. Példaként említette, hogy noha a kormány két éve elkötelezte magát a villanyszámlával együtt fizetett tévéjárulék növelésére (jelenleg ez háztartásonként havi 4 lej, vagyis 280 forint), ígéretét a mai napig nem váltotta be. Következésképp a 180 millió eurós (55,8 milliárd forint) „örökölt” adósság azóta – közel ezer főt érintő tömeges elbocsátás után – csak gyarapodott.

Stelian Tanase író, újságíró, politológusprofesszor 2013 decemberében került a román közszolgálati televízió élére az egy héttel korábban, a mostanihoz hasonló körülmények között felmentett elnök-vezérigazgató helyébe. A tisztségre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javasolta, amely akkor a PSD-vel együtt 70 százalékos parlamenti többséggel rendelkezett. Azonban Tanase pozíciója megrendült, miután 2014 elején a liberálisok ellenzékbe vonultak, egy éve nyíltan kifogásolta, hogy a kabinet megpróbált nyomást gyakorolni rá, és megkísérelt megszüntetni a kormány számára kényelmetlen műsorokat.

Romániában a köztévét a parlamenti pártok, a kormány és az elnöki hivatal által jelölt vezetőtanács irányítja, az elnök-vezérigazgatót a testület tagjai választják maguk közül, és a parlament nevezi ki. Ennek következtében a köztévének soha nincs egyetlen „gazdája”, ami a műsorok hangvételében is visszatükröződik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.