Menesztenék a politikusaikat a szlovákiai civilek

A miniszterelnöknél kormánypárti politikusok leváltását követelik, az államfőnél pedig a márciusi választások elhalasztását fél évvel.

Szlovákiai polgári aktivisták levelet küldtek Iveta Radicová kormányfőnek, amelyben a Gorilla-dossziéban szereplő vezető szlovákiai kormánypárti politikusok, többek között Mikulás Dzurinda, Ivan Miklos, Bugár Béla, Rudolf Chmel azonnali leváltását követelik a tisztségeikről. Felszólították Robert Fico exkormányfőt, hogy szintén távozzék a közéletből. Ivan Gasparovic államfőtől pedig azt kérték, hogy a március 10-ére kiírt képviselőházi választásokat szeptemberre halassza el, s addig hosszabbítsa meg a jelenlegi hivatalnokkabinet megbízatási idejét. – A szlovákiai közéletet csak alulról jövő kezdeményezéssel lehet megtisztítani a korrupciótól és a különböző politikai és gazdasági érdekcsoportok összefonódásától – jelentette ki sajtótájékoztatóján Lucia Gallová, a Gorilla-ügy elleni demonstárciókat szervező civil kezdeményezés vezetője. Közölte azt is, hogy a mintegy ezerfős, múlt heti pozsonyi tiltakozást követően további hasonló és még nagyobb megmozdulásokkal szeretnék elérni követeléseik teljesítését.

A Gorilla fedőnevű dossziét tavaly karácsonykor töltötték fel ismeretlen személyek az internetre. Az anyag a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) 2005-ben lezajlott lehallgatásait tartalmazza, amelyeket egy pozsonyi konspirációs lakásban rögzítettek, ahol a Magyarországon is ismert Penta befektetőcsoport egyik képviselője rendszeresen találkozott vezető szlovák politikusokkal. Itt döntöttek fontos privatizációs ügyekről, a leendő miniszterek és más fontos döntéshozók személyéről. Mindezek fejében állítólag a társaság súlyos milliókat fizetett még koronában főleg a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Uniónak (SDKÚ), a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) és a Magyar Koalíció Pártjának, amelynek elnöke akkor Bugár Béla volt. Robert Fico, a Smer elnöke is többször feltűnt ebben a lakásban. Az érintettek és a Penta illetékesei politikai manipulációnak minősítették a vádaskodásokat. Daniel Lipsic belügyminiszter szerint viszont a megmaradt dosszié (hiszen több anyagot már megsemmisítettek) valós tényeket tartalmaz. Ugyanígy vélekedett Karol Mitrík, a SIS jelenlegi igazgatója is. A szlovák főügyészség külön nyomozócsoportot hozott létre a tények mielőbbi felderítése érdekében.

Iveta Radicová
Iveta Radicová nem lepődött meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.