Kormányfőt akarnak buktatni a belügyminiszter botránya miatt

Anton Dankor házelnök szerdára összehívta a pozsonyi parlament rendkívüli ülését, amelyen a szlovák ellenzéki képviselők Robert Fico leváltását szeretnék elérni.

Azért menesztenék a kormányfőt, mert védelmébe vette az adócsalási botrányba keveredett Robert Kalinák belügyminisztert, akit hatalommal való visszaéléssel is gyanúsítanak, s akinek a távozását hetek óta követelik az ellenzékiek. A belügyi tárca vezetője, újabban pedig már a miniszterelnök ellen is, hétfőnként több ezren tüntettek nemcsak Pozsonyban, hanem legutóbb Kassán is.

Fico viszont azt állítja, hogy egyelőre nem bizonyosodtak be a tárcavezető állítólagos törvénysértései, ráadásul őt tartja az ország önállósodása óta a legjobb belügyminiszternek, aki ellen főleg az ellenzéki politikusok hergelik a polgárokat, hogy belpolitikai feszültséget szítsanak akkor, amikor Szlovákia fél évre átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztét.

Az ellenzéki képviselők kezdeményezése minden bizonnyal sikertelen lesz, miként a belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványuk is, mert a kormánypártiaknak egyelőre többségük van a pozsonyi képviselőházban.

Marian Lesko a Trend hetilapban írt politikai elemzésében rámutatott, hogy a korrupciós botrányok és Fico tétlensége miatt csökken az általa vezetett Smer-SD támogatottsága, ugyanolyan mértékben növekszik viszont a második legerősebb kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt népszerűsége. Nyilván azért, mert a kormányfőben és legközelebbi bizalmasában csalódott polgárok ide pártoltak át - vélekedik a neves szlovák publicista.

Értetlenül szemléli ugyanakkor, hogy Bugár Béla, a Híd párt elnöke miért áll ki teljes mellszélességgel a belügyminiszter mellett, hiszen ezzel nemcsak önmaga, hanem pártja népszerűségét is kockáztatja és nem a magyar kisebbség, nem is a tisztességes polgárok érdekeit szolgálja. Bugár szerint meg kell várni a rendőrségi vizsgálatok végeredményét.

Az szerteágazó belpolitikai harc akkor kezdődött, amikor tavaly oknyomozó újságírók kiderítették, hogy az egyik új pozsonyi lakóparkban Ladislav Basternák, a Robert Fico vezette Smer-SD holdudvarába tartozó vállalkozó vásárolt meg hét lakást, összesen 12 millió euróért, amit állítólag készpénzben fizetett ki az építtetőnek, aki az egyik üzlettársa. Miután visszaigényelte és felmarkolta a 2 milliós általános forgalmi adót, ezeket a lakásokat 1,5 millió euróért adta el. A Denník N pozsonyi napilap leplezte le ezt az ügyletet, egyúttal további gyanús esetekre is rámutatott, amelyek révén Basternák 8 millió eurónyi áfát igényelt vissza az államtól. A rendőrség, majd pedig az illetékes adóhivatal nyomozni kezdett, de az ellenzékiek értesülései szerint Robert Kalinák utasítására rövid időn belül abbahagyták a kutakodást.

Miután a hatóságok tétlenségét több lap bírálta, a belügyminiszter közölte: tiszteletben tartja a rendőrség függetlenségét, nem avatkozik be a tevékenységükbe, amit egyre kevesebben hisznek el neki. Különösen azután, hogy állításával ellentétben kiderült: üzleti kapcsolatban áll Basternákkal. Az is közfelháborodást keltett, hogy a rendőrség csupán négy hónappal a botrány kipattanása után tartott házkutatást a milliárdos pozsonyi cégeiben.

Belekeveredett a botrányba Fico is, mert abban a lakóparkban bérel 377 négyzetméteres luxuslakást, amelyet éppen Basternák cége épített. Az ellenzékiek a kormányfőtől azt követelik, hogy azonnal hozza nyilvánosságra a bérleti szerződést, s azt is, hogy valójában havonta mennyit fizet. A tüntető polgárok pedig hetente követelik, hogy mielőbb költözzék el az adócsaló házából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.