Menekültügyi versenyfutás akadályokkal

Leküzdhetetlennek tűnő akadályok tornyosulnak a menekültáradat megállítását célzó EU–török megállapodás előtt, amelyet a ma kezdődő, kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozójukon szeretnének nyélbe ütni a huszonnyolcak Ahmet Davu­toglu török miniszterelnökkel.

Az uniós döntéshozóknak alig néhány napjuk volt arra, hogy mindenki számára elfogadható formába öntsék a tervezett együttműködésről március elején megszületett elvi megállapodást, ám a siker nem garantált. Számos tagállamnak politikai fenntartásai vannak a törököknek gyors vízummentességet és pluszpénzt ígérő alkuval szemben. Az Ankarával évtizedes vitában álló Ciprus a csatlakozási tárgyalások felgyorsítását tartja elfogadhatatlannak. Többen kétségbe vonják Görögország készségét és képességét arra, hogy megfeleljen a rá háruló újabb kötelezettségeknek. Nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint pedig a menekültügyi eljárás tervbe vett változtatásai sérthetik az uniós és a nemzetközi jogot.

Szír menekültek a török partokon – őket nem engedték hajóra szállni
Umit Bektas / Reuters

A körvonalazódó tervek szerint Görögország elismerné biztonságos harmadik országnak, illetve az első menedék országának Törökországot. Ehhez mindkét ország nemzeti jogszabályait módosítani kellene, mégpedig rohamtempóban. Az egyezség életbelépésének pillanatától kezdve a Görögországba illegális úton érkező migránsokat visszatoloncolnák Törökországba, de csak azután, hogy a menedékkérelmüket görög földön elbírálták. Ehhez a jelenleginél jóval nagyobb és hatékonyabban működő menekültügyi infrastruktúrát kellene létrehozni Görögországban, ugyancsak rekordidő alatt.

A nemzetközi védelemre nem szorulók eleve nem térhetnének vissza az EU területére, míg a menedékjogot kapott, és Törökországba visszaküldött külföldiek közül a szírek számíthatnának arra, hogy egy „csereprogram” keretében legálisan áttelepülhetnek valamely EU-tagállamba. Csak azokba az országokba költöztetnének őket, amelyek önként vállalják a befogadásukat, és ehhez felhasználhatnák a korábban megszabott kvótájukat.

Az ideiglenesnek szánt áttelepítéstől azt remélik Brüsszelben, hogy feleslegessé teszi az Égei-tengeren virágzó embercsempészetet. – Akik csempészeket vesznek igénybe, hogy bejussanak Európába, azok csak Törökországig juthatnak, míg a legális utat választók előtt kinyílik a kapu valamely tagállamba – foglalta össze Frans Timmermans. Az Európai Bizottság alelnöke kétszínűnek nevezte azokat, akik a határok lezárását sürgetik és szükségtelennek ítélik az EU–török megállapodást. Timmermas szerint a törökök közreműködése nélkül nem lehet segíteni Görögországnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.