Menekültügy: korlátozásokat vezet be Ausztria és Szerbia

Szerbia szerdától csak azokat az illegális bevándorlókat engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedéket - jelentette be Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter.

"Mától az osztrák kormány döntése alapján, amelyet a szlovén és a horvát kormányon keresztül juttattak el hozzánk, a migránsok nem folytathatják útjukat, ha nem jelezték, hogy Ausztriában vagy Németországban szeretnének menedéket kérni" - fogalmazott a tárcavezető az adasevci befogadóközpontban tett látogatásakor.

A politikus hozzátette, hogy azok, akik máshová szeretnének jutni, vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia.

A macedón-szerb határon a regisztrációkor minden migránsnak meg kell adnia ezentúl a kívánt célországot is, eddig ilyen feltétel nem volt.

Ausztria közben azt közölte, hogy korlátozza a menedékkérők létszámát, idén legfeljebb 37 500 embert enged be az országba.
A kormányülésen hozott döntés szerint számuk 2019-ig összesen mintegy 130 ezer lehet. Ez a szám Ausztria lakosságának másfél százaléka.

2015-ben összesen 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, vagyis több mint háromszor annyit, mint egy évvel korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.