Menekülttábort támadták meg Marokkóban

A marokkói biztonsági erők hétfőn hajnalban kormányellenes tüntetők táborát támadták meg Nyugat-Szahara legnagyobb városa, Laajun közelében, sok a sebesült.

Egy marokkói hivatalos forrás szerint egy csendőr, egy rendőr és egy tűzoltó meghalt, és legalább hetven ember megsebesült. A Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front viszont több százra teszi a sebesültek számát.

A nyugat-szaharai menekülttábor
Saharawi women walk in the protest camp on the outskirts of Western Sahara's main city Laayoune November 6, 2010. The thousands in this camp amount to be the biggest protest in three decades in Western Sahara, a former Spanish colony annexed by Morocco in 1975 and now the subject of Africa's longest-running territorial dispute. However, the protesters are steering clear of the status question and are focusing instead on bread-and-butter issues: they say they want the Moroccan government to provide more jobs and better housing. Picture taken November 6, 2010. To match feature MOROCCO-SAHARA/PROTEST REUTERS/Youssef Boudlal (MOROCCO - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY)

A szervezet egy közleményében azt állította, hogy a marokkói erők helikopterek támogatásával csaptak le. Az akció során vízágyúkat, könnyfakasztó gázt vetettek be, és éles lőszerrel tüzeltek.

Az elmúlt hónapokban több ezer ember gyűlt össze egy sátortáborban a város külterületén, hogy munkahelyet és jobb életkörülményeket követeljen. Az összecsapás nem sokkal azelőtt robbant ki, hogy az ENSZ közvetítésével tárgyalások kezdődnek New Yorkban az egykori spanyol gyarmat, Nyugat-Szahara jövőjéről.

Ahmed Budzsari, a Polisario Front képviselője szerint szándékos akcióról van szó a marokkói hatóságok részéről, hogy megakadályozzák a tárgyalásokat.

A szervezet hétfőn a nemzetközi közösséghez, így a Biztonsági Tanácshoz is fordult, hogy követeljék Marokkótól a védtelen lakosság elleni barbár támadás leállítását.

Spanyolország 1975-ben adta meg hajdani gyarmatának a függetlenséget, de a foszfátban gazdag Nyugat-Szahara végül marokkói ellenőrzés alá került. A területért azonnal háború tört ki a függetlenséget követelő Polisario Front és Marokkó között. Az elhúzódó konfliktust 1991-ben ENSZ-közvetítéssel kialkudott fegyverszünet zárta le, de a Polisario továbbra sem fogadja el a marokkói fennhatóságot a vitatott terület fölött. Rabat a területet szerves részének tekinti és jelentős autonómiát ajánl. A Polisario Front viszont a terület függetlenségéről tartandó népszavazás kiírását követeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.