„Menekültstátuszt” adnának a műtárgyaknak

Franciaország ”menekültstátuszt” ad az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által fenyegetett műtárgyaknak – jelentette be kedden Francois Hollande francia államfő az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 38. ülésszakán.
"A menekültjog embereket illet meg, de a menedék jár a műtárgyaknak, a kulturális örökségnek is" – fogalmazott beszédében a francia elnök. Jelezte, hogy az intézkedés az alkotói szabadságról szóló törvényben fog szerepelni, amelyet a jövőben vitat meg a francia parlament.

"Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ásatási engedélyeket ad ki, adót szed olyan javak után, amelyek aztán a feketepiacra kerülnek olyan közraktárokon keresztül, amelyek a csalás és a pénzmosás melegágyai, akár Európában is" – mondta Francois Hollande.

Franciaország ezért vámellenőrzést vezet be a kulturális javak importjára, és beilleszti jogrendszerébe az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatait, amelyek megtiltják olyan kulturális örökségvédelmi javak kereskedelmét, tárolását és szállítását, amelyek törvénytelenül kerültek ki egyes országokból – közölte a francia elnök.

Franciaország arra is ügyelni fog, hogy a műtárgyak ne kerülhessenek terroristák kezébe, ennek érdekében menedéket biztosít olyan, múzeumokban fenyegetett kulturális javaknak, amelyek a veszéllyel szemben, biztonságba kívánják helyezni a gyűjteményeiket – mondta Hollande.

Az intézkedés részleteit Jean-Luc Martinez, a Louvre múzeumának igazgatója dolgozta ki a francia elnök kérésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.