Menekültkvóta ellen plakátolnak Szlovákiában

Óriásplakát kampányt indított a Magyar Közösség Pártja (MKP) annak az aláírásgyűjtésnek a támogatására, amelyet a menekültkvóták elutasítása és a helyi népszavazások ügydöntővé változtatása céljával indítottak. A "Te vagy a fontos, támogasd a petíciót" feliratú óriásplakátot pénteki pozsonyi sajtótájékoztatóján mutatta be a felvidéki magyar párt vezetése.

"Nem saját magunkat akarjuk népszerűsíteni, a kampányt az aláírásgyűjtés három témájához társítjuk" - hangsúlyozta Berényi József, az MKP elnöke újságírók előtt az óriásplakát bemutatásakor. Bár a petícióban már több mint 12 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük, s ez meghaladja azt a számot, amelynek elérése után a belügyminisztériumnak konzultációt kell folytatnia a petíció témáiról annak elindítóival, az aláírásgyűjtést tovább folytatják. Azt szeretnék, ha minél több további aláírást sikerülne összegyűjteniük, egyebek mellett ezt is kívánja szolgálni a most indított plakátkampány.

"Az óriásplakát kampány kezdete lehet egy új politikának, mert a petíciós akción keresztül megmutatja, hogy számunkra a polgár a legfontosabb" - mondta a kezdeményezésről Forró Krisztián, az MKP kampánykoordinátora. Az óriásplakátokból - melyekből már néhányat kihelyeztek - a közeljövőben megközelítőleg kétszáz darabot raknak még ki, leginkább a magyarok által lakott déli régiókban.

Az MKP által októberben indított petíciónak két pontja, egy véleménynyilvánító és egy felszólító része van.

Az első pontban a petíciót aláírók kinyilvánítják, hogy Szlovákia polgáraiként elutasítják, hogy a migránsok befogadása az Európai Unió egyes tagországaiba (kötelező) kvóták alapján történjen, mert úgy vélik, hogy a migránsok esetleges befogadása csak önkéntes alapon valósítható meg.

A második pontban a petíció támogatói felszólítják a szlovák belügyminisztériumot, hogy kezdeményezzen olyan jogszabályi módosításokat, amelyek értelmében az érvényes helyi népszavazások a jövőben ügydöntővé váljanak. A petíció szövegében a kezdeményezők kifejtik, hogy ez utóbbit elsődlegesen az adott települések közbiztonságát - ezen belül például a menekültügyi intézkedéseket - érintő, valamint a települések környezetvédelmi viszonyaira és helységnév-változtatására vonatkozó kérdésekben szeretnék valóra váltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.