Gerillaharc a gázai sikátorokban

Több száz palesztin család menekül Gázavárosban a behatoló izraeli egységek elől, amelyeket aknavetőkkel és páncéltörőkkel fogadnak a palesztin ellenállók. Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök „Izrael megállítására” kérte a Nyugatot, Mahmúd Ahmadinezsád szerint „párját ritkító népirtás” folyik a Gázai övezetben, az arab országok viszont a homokba dugják a fejüket.

Több ezer palesztin menekül gázavárosi otthonából, miután az izraeli egységek már a város központja felé nyomulnak a csütörtök reggelig tartó folyamatos ágyútűz után. A palesztin harcosok aknavetőkkel és páncéltörő rakétákkal lőttek a  behatoló izraeliekre, az izraeli harckocsik pedig  viszonozták a tüzet.

Számos találat érte a lakóházakat, több száz palesztin család pánikban menekült a város központja felé a harci helikopterek, páncélosok és tüzéri erők támogatásával előretörő izraeli alakulatok elől. Videófelvételek tanúsága szerint a belvárosban peremkerületekről érkező lövedékek csapódtak be, a sikátorokból gépfegyversorozatok hallatszottak.

Az izraeli hadsereg a húsz napja tartó offenzívában most először hatolt be ilyen mélyen lakott területekre, ahol eddigi csak szúrópóbaszerű támadásokot indítottak,de tartózkodtak az átfogó hadműveletektől a városi útvesztőkben. Az izraeli erők napok óta körgyűrűben tartják a Gázai övezet központját.

Az izraeli légierő több bevetésben támadta az Gázai övezet  északi sávját. Palesztin források szerint egy nő és három  gyermek meghalt az egyik légitámadásban. Az izraeli hadsereg szerint 14 rakéta csapódott be reggel a zsidó állam déli területeire, de egyik sem okozott személyi sérülést.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint eddig 1033 ember halt meg az izraeli légi és  szárazföldi offenzívában, palesztin emberi jogi szervezetek  pedig azt  állítják, hogy az áldozatok közül 670 civil. A szerda esti légitámadások nyomán tíz palesztin vesztette életét a Gázai övezetben, köztük egy 13 éves gyermek. Izraeli oldalon 13 ember halt meg, tíz katona esett el, és három civil vesztette  életét a Hamász rakétatámadásaiban.

Arab struccpolitika

A közel-keleti körúton tartozkodó Ban Ki Mun  ENSZ-főtitkárral Ammánban folytatott megbeszélése után Jordánia királya, II. Abdalláh azt mondta, „Izrael minden  megengedhető határt túllépett aránytalan hadműveleteivel  a palesztinok ellen". Figyelmeztetett egyúttal, hogy a palesztin civilek ellen elkövetett „tömeggyilkosságokkal” Izrael nem teremtheti meg saját biztonságát és nem fektetheti le az utat a hosszú távú békéhez.

Csütörtökön közel-keleti látogatása első állomására, Izraelbe érkezett Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki útja  során megkísérel nyélbe ütni egy mielőbbi  „humanitárius  fegyvernyugvást”. Steinmeier tárgyalássorozatot folytat izraeli vezetőkkel, majd ellátogat Rámalláhba és Kairóba is.

Ezzel párhuzamosan Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő iráni elnök csütörtökön éles hangon kikelt az arab nagypolitikusok ellen, mert szerinte néhányan közülük csendben a háttérbe húzódnak, sőt  támogatják a Gázai övezet elleni izraeli offenzívát.

Irán már korábban is egyes arab államok szemére vetette, hogy nem tesznek meg mindent az izraeli támadások megállításáért, de  Mahmúd Ahmadinezsád elnök túlment a korábbi bírálatokon Abdallah szaúdi királyhoz címzett mostani levelében. Az írást egy nappal  azután hozták nyilvánosságra, hogy a sivatagi királyság rendkívüli  csúcstalálkozóra hívta a Perzsa-öböl menti arab országok vezetőit a  palesztin terület elleni izraeli hadművelet megvitatására.

„Sajnálatos módon néhány iszlám és arab állam, ki tudja milyen okból és elégedett mosollyal, csendben támogatja és  eltűri ezt a párját ritkító népirtást” – írta Ahmadinezsád a  honlapján olvasható levélben. "Arra számítanak, hogy ez a védtelen  nép megtörik, és megadja magát a megszállók elnyomásának" -  hangoztatta, sürgetve a szaúdi uralkodót, hogy törje meg a csendet, és tárja a nyilvánosság elé, miként vélekedik a gázai övezeti válságról.

Levél a Nyugatnak

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetben regnáló Hamász-kormány miniszterelnöke csütörtökön nyílt levélben szólította fel a nyugati országokat, hogy vessésk latba befolyásukat az izraeli offenzíva megállításáért.

Az Independent című brit lapban megjelent cikkében Haníje kijelentette, hogy a Hamász „világos és egyszerű”  feltételek – a Gázai övezet  zárlatának feloldása, a határátkelők megnyitása és az izraeli  egységek teljes kivonása – mellett fogadja el a tűzszünetet. Hozzáfűzte, más lehetőségeket a palesztinok csak ezután mérlegelhetnek.

Haníje cikkében visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint tavaly  decemberben elvetette a hat hónapos tűzszünet megújítását Izraellel.  Úgy vélte, hogy Izrael „pokoli életet” teremtett Gázában,  gazdaságilag fojtva meg a palesztin területet. "Az izraeli  mészárlások folytatása sem a szabadság és a függetlenség iránti  törekvésünknek nem fogja útját állni, sem akaratunkat nem fogja megtörni, bármekkora árat kelljen is ezért fizetnünk” – zárta cikkét a 2006 januári váasztásokon győztes Hamász politikusa.

Egyiptomban folytat megbeszélést csütörtökön az izraeli főtárgyaló a  gázai övezeti harcok leállítását célzó egyiptomi tűzszüneti  javaslatról. Ámosz Gilád tábornok, Ehud Barak védelmi miniszter tanácsadója Omar Szuleimánnal, az egyiptomi hírszerzés  vezetőjével ül tárgyalóasztalhoz. A Hamász Kairó értelmezése szerint kedvező választ adott a december  27-e óta tartó harcok beszüntetését célzó tűzszüneti javaslatra, amely először tíz napos ideiglenes fegyvernyugvást irányoz elő.

A többlépcsőss egyiptomi javaslat először tíznapos ideiglenes,  majd hosszú távú tűzszünetet akar, beleértve az izraeli haderő  „kivonásának elfogadását” is. A közvetítői tervben szerepel a  Gázai övezet és Izrael, illetve a palesztin terület és Egyiptom közötti határátkelők megnyitása, külföldi megfigyelők esetleges bevonásával együtt.

 

Palesztin család tagjai átmeneti szállást keresnek, miután az izraeli hadműveletek miatt maguk mögött hagyták a Gázai  övezet keleti részében lévő házukat
Palesztin család tagjai átmeneti szállást keresnek, miután az izraeli hadműveletek miatt maguk mögött hagyták a Gázai övezet keleti részében lévő házukat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.