Lőtt a határőr, meghalt egy menekült a bolgár-török határon

Lelőttek egy feltehetőleg afgán menekültet a bolgár határőrök a bolgár-török határon. Bojko Boriszov miniszterelnök az incidens hírére idő előtt hazautazott az éppen a menekültproblémával foglalkozó, brüsszeli európai uniós csúcstalálkozóról.
Az afgán férfi egy nagyobb, mintegy ötvenfős, 20-30 éves fiatalemberekből álló csoporttal lépett illegálisan bolgár területre, ahol Szredec város közelében feltartóztatták őket a határőrség és a rendőrség járőrei – idézte a Reuters hírügynökség Georgi Kosztovot, a szófiai belügyminisztérium főtitkárát. A tisztviselő elmondta, hogy mivel a csoport tagjai az őrizetbe vétel során ellenállást tanúsítottak, az egyik tiszt riasztólövést adott le, és valószínűleg egy visszapattanó lövedék megsebesítette az egyik menekültet, aki a kórházba szállítás közben belehalt a sérülésébe. Az ügyészség vizsgálja az esetet, amely az első ilyen incidens azóta, hogy két éve megindultak a menekültek a balkáni ország felé.

Mint a Reuters emlékeztet rá, Bulgária az Európai Unió tagja, de még nem része a schengeni övezetnek. Az ottani hatóságok növelték a 160 kilométer hosszú bolgár-török határt őrző egységek létszámát, kamerákat, mozgásérzékelőket szereltek fel, és meghosszabbítják a biztonsági kerítést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.