Menekülteket fogadna be a szlovák elnök

Szlovákiában van lehetőség arra, hogy az ország további menekülteket fogadjon be és segítséget nyújtson számukra – jelentette ki a szlovák elnök szerdán Nyitrán.
A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett Andrej Kiska erről a nyitrai egyházmegye pasztorációs központjában tett látogatása során beszélt, ahol a Szlovákia által tavaly befogadott iraki keresztényekkel találkozott.

"Szlovákiának, amely sikeres ország, gondolnia kell arra, hogyan segítsen azoknak az embereknek, akiknek veszélyben az élete. Ez kötelességünk, és van is rá lehetőségünk, és ez a lehetőség (a jelenleg kihasználtnál) lényegesen nagyobb" - mondta Andrej Kiska. Hozzátette: azért látogatott Nyitrára, hogy tájékozódjon, hogyan élnek a befogadott irakiak, és hogyan segíthet rajtuk.

Andrej Kiskát, aki két évvel ezelőtt lépett a politika színpadára, az Egyesült Államokból hazaérkezett vállalkozóként választották Szlovákia köztársasági elnökévé, a migrációs válsággal kapcsolatosan a kormány hivatalos álláspontjától és a közvélemény túlnyomó többségétől eltérő - azaz befogadáspárti - álláspontot képvisel.

Tavaly nyári - a pozsonyi parlamentben elmondott - országértékelő beszédében az Európai Unióba beáramló migránsokkal összefüggésben a kormány migránspolitikájára utalva úgy fogalmazott: "Erős kijelentések helyett jobb lenne egy kicsit csendben maradni, és tudomásul venni, hogy ezek a menekültek nem a szegénység elől menekülnek, az országnak erkölcsi kötelessége segítenie rajtuk."

Szlovákia tavaly decemberben másfél száz asszír keresztényt, Moszul városának környékéről érkezett mintegy 25 iraki családot fogadott be. Az irakiakat először a kelet-szlovákiai Homonnán (Humenné) lévő menekülttáborba vitték, majd a három hónapig tartó integrációs folyamat után Nyitrán és környékén helyezték el őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.