Menekültáradat a puccskísérlet után

Miközben már legalább 26-an vesztették életüket az elmúlt két nap dél-szudáni vérengzéseiben, keddi hírek szerint tízezer ember menekült be ENSZ-létesítményekbe a tavalyelőtt függetlenné vált afrikai ország fővárosában, Dzsúbában a hétfői elvetélt puccskísérlet után.

A belpolitikai helyzet azóta feszült az olajban gazdag, de etnikai villongások dúlta országban, hogy Salva Kiir még júliusban az egész kormányát menesztette, benne Riek Machar alelnökkel. Kiir és Machar táborát törzsi ellentétek is szembeállítják egymással: az alelnök a legnagyobb törzs, a vádak szerint politikai hegemóniára törekvő dinkák közé tartozik, Machar viszont Dél-Szudán második legnagyobb törzsének, a nuernek az egyik tagja.

Közleményében az Afrikai Unió „mély aggodalmát” fejezte ki, önmérsékletre szólítva fel minden érdekeltet. Dzsúbában kedden nem működött a telefonhálózat, a nyugati nagykövetségek a közösségi média segítségével igyekeztek kapcsolatba lépni állampolgáraikkal, arra intve őket, ne hagyják el otthonukat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.