Menekülttábor épül Bécs közelében

Sátrak felállíttatását kezdte meg félezer menekült elszállásolására szerdán az osztrák belügyminisztérium. A Bécs közelében fekvő Traiskirchen területén a település ideiglenes befogadó állomásán lakó, mintegy kétezer menekült számát kívánják az intézkedéssel csökkenteni - számolt be szerdán a Kurier című osztrák napilap. A kialakult helyzet tovább gerjeszti a menekültügy kapcsán Ausztriában dúló belpolitikai vitát.

Andreas Babler, az alsó-ausztriai település polgármestere, aki korábban a traiskircheni befogadó állomáson tartózkodók számának mérséklését kérte, csalódottan reagált a történtekre és - a Die Presse című osztrák konzervatív lapban megjelent írás szerint - Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter leváltását követeli.

A Kurier megjegyezte, hogy Babler egészen biztosan másképp képzelte a menekültek számának csökkentését. Ahelyett, hogy az osztrák tartományok átvállalták volna a traiskircheni menekültek egy részének elhelyezését, a menekültek a településen maradnak. A 480 menekült számára közvetlenül a befogadó állomás mellett verték fel a sátrakat. 

Az egyes osztrák tartományok kormányzati előírás alapján osztják el a menekülteket. Az APA osztrák hírügynökség az osztrák belügyi tárcára hivatkozva azonban szerdán arról számolt be, hogy a szövetségi hatóságok által felállított sátrak és szállások nélkül egyik tartomány sem teljesítené saját kvótáját. 

Michael Häupl, Bécs polgármestere - és egyben tartományi vezetője - szerdán azt mondta, hogy sátrak helyett állandó szálláshelyek létesítésére lenne szükség Ausztriában.

A vita azonban nem csupán a tartományok, helyi polgármesterek és az osztrák szövetségi kormány között zajlik a menekültek elhelyezéséről és befogadásáról. A szövetségi kabinet a menekültekkel vállalt szolidaritásra buzdít és támogatja az Európai Bizottság javaslatát, miszerint az egyes tagállamokra megállapított, százalékos kvóta alapján osztanák el az uniós menedékjogot jogszerűen igénylőket. Azonban Ausztriában is megszólaltak elégedetlenkedő hangok.

A kvóta alapján az országnak a jövőben az EU-ba érkező menekültek 2,6 százalékát kellene befogadnia. A Kurier megjegyezte, hogy Ausztria jelenleg az európai közösségben tartózkodó menedékkérők öt százalékának biztosít ellátást, és semmi jel nem utal arra, hogy ez a viszonyszám a közeljövőben csökkenhetne. Sőt, tovább növekedhet, hiszen a belügyi tárca azt jövendölte, hogy az idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

Werner Faymann osztrák kancellár a Kurier szerint türelemre intette az elégedetlenkedőket az igazságos és szolidáris menekültkvóta bevezetésének ügyében. „Az EU-ban tíz olyan ország van, amely ellenzi a kvótát, és vannak pártok, amelyek a menedékkérők ellen uszítanak" – mondta a szélsőjobboldali, bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) utalva, amely az utóbbi időben – éppen a menekültügyben kifejtett nézetei miatt – egyre népszerűbb, és jelentősen növelte támogatottságát a múlt vasárnap lezajlott stájerországi és burgenlandi tartományi választásokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.