Menekült nőket erőszakoltak meg az Afrikai Unió katonái

Megbecstelenített menekült asszonyok és kislányok vallottak a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet munkatársainak arról, hogy miként erőszakolták meg és molesztálták őket az Afrikai Unió (AU) támaszpontján Szomália fővárosában.
Az Afrikai Unió Szomáliában állomásozó missziójának (Amisom) tagjai.
Az Afrikai Unió Szomáliában állomásozó missziójának (Amisom) tagjai.
Feisal Omar / Reuters

„Először letépte a fejkendőmet, majd rám támadt" – idézi a BBC annak a 15 éves lánynak a beszámolóját, akinek 10 dollárt fizetett egy katona, miután megerőszakolta őt.

Az HRW szerint a legfiatalabb áldozatok csupán 12 évesek, ám eddig mindössze egy esetben állították az elkövetőt katonai bíróság elé. A hétfőn publikált jelentés tanúsága szerint a harcok és az éhínség elől menekülő lányoknak és asszonyoknak alkalmanként pénzt ajánlottak az erőszakot követően.

A szervezet 21 áldozattal készített interjút, ezekből kiderül, milyen kiszolgáltatott helyzetben is voltak a nők: egyeseket a szomjúság kínzott, és csak vizet akartak kérni az ugandai és burundi katonáktól. Mások orvosi segítségre szorultak, ezért fordultak az iszlamista erők ellen Szomáliában harcoló 22 ezer fős állomány tagjaihoz, akik a misszió eredeti szándéka szerint azért voltak Mogadisuban, hogy segítsenek a rászorulókon. Az unió egyelőre nem reagált a vádakra.

Az AU 2007 óta van jelen a kelet-afrikai országban, többségében ugandai és burundi katonák állomásoznak a fővárosban található támaszponton. Nem ez az első alkalom, hogy a menekülttáborban élő nők panasszal élnek: az ENSZ tavaly 1700 esetről szerzett tudomást. A nemzetközi szervezet vizsgálatai szerint az elkövetők sok esetben a szomáliai biztonsági erők tagjai voltak.

Szomáliában az elmúlt években vált igazán súlyossá a helyzet, miután egyre nagyobb hatalom összpontosult a szélsőséges erők kezében. A térség egyik legismertebb iszlamista szervezete az al-Shabab, amelynek vezetője múlt héten vesztette életét egy, az Egyesült Államok által indított légi csapásban.

Utódját azóta megválasztották, a szomáliai iszlamisták hétfőn hűséget is fogadtak Ahmad Umarnak, illetve bosszút esküdtek korábbi vezetőjük haláláért. Nem sokkal később öngyilkos merénylő robbantott a fővárosban, az autóba rejtett pokolgép 12 ember életét követelte. Az akciót egyelőre egy szervezet sem vállalta magára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.