Menekülnek a magyarok Kárpátaljáról?

Vasárnap állítólag ezer ember lépte át a határt. Egy Jobbik-képviselő az éjjel hívta fel az Indexet a hírrel. A külügyi államtitkár szerint csak több százan indultak útnak.

Tömegével indultak el Magyarország felé a kárpátaljai magyarok – írja a Jobbik mátészalkai képviselőjére, Apáti Istvánra hivatkozva az Index. A politikus az éjjel hívta fel a hírportált azzal a hírrel, hogy vasárnap mintegy ezer ember lépte át Ukrajna felől a magyar határt. Apáti állítása szerint olyan 18-45 év közötti férfiakról van szó, akik nem akarják, hogy besorozzák őket a krími orosz beavatkozás ellen elrendelt teljes ukrán harckészültség miatt. Nem akarnak részt venni egy háborúban, amelyhez semmi közük – mondják állítólag. Jöttek autóval és gyalog is.

Az Index a dologról megkérdezte a tiszabecsi magyar határőrséget is, ahol megerősítették, hogy vasárnap többen jöttek át, mint szoktak, de ez nem a hivatalos válasz, amelyet csak a határrendészet sajtóosztálya adhat majd hétfőn napközben.

Az Apáti által említett ezer ember egyébként a napi átlag ötszöröse. A jobbikos politikus elmondta, hogy a menekülő emberek nagy része talált magának szállást,  de Tiszabecsen az éjjel még körülbelül száz embert kellett elhelyezni. Az egyik csoportról fotót is küldött, ahogy egy éjszakai presszónál várakoznak.

Vasárnap Kelet-Ukrajnából is érkeztek menekültekről szóló hírek, az oroszok legalábbis humanitárius katasztrófát kiáltottak amiatt az állítólag 675 ezer ember miatt, aki elmenekült az ukrán szélsőjobb fenyegetései elől. Az ukrán határőrizet, a DPSZU később cáfolta, hogy nőtt volna a forgalom a keleti országhatárokon.

Vasárnap Beregszászon pánik tört ki arra a hírre, hogy az ukrán hadsereg elrendelte a hadkötelesek mozgósítását. Babják Zoltán azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy a kárpátaljai magyaroknak aggodalomra semmi okuk. Babják vasárnap találkozott Oleg Paradával, a beregszászi hadkiegészítő parancsnokság vezetőjével, aki biztosította, hogy sem a megyében, sem pedig Beregszászon nem mozgósítanak, és nem is tervezik ezt.

Nem igaz, hogy ezres nagyságrendben érkeznek Magyarországra kárpátaljai magyarok. A nagyszőlősi járásból azonban egy álhír miatt – amely szerint általános mozgósítás van Ukrajnában – valóban elindult több száz fiatal – jelentette ki Németh Zsolt hétfőn, az M1 Ma Reggel című műsorában.

A Külügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra: nincs általános mozgósítás Ukrajnában, csupán készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyar embereknek sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket. Kérdésre válaszolva közölte, hogy a Belügyminisztérium által felállított operatív törzs ugyanakkor felkészült minden eshetőségre, így egy esetleges menekülthullám fogadására is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.