Menekülnek a francia milliomosok

Máris menekülnek a milliomosok Franciaországból – írja a német Handelsblatt. A cél Svájc, ahol nem fogják majd megszabadítani őket egymillió euró feletti jövedelmük 75 százalékától, ahogy azt Francois Hollande, a vasárnap megválasztott elnök a kampányában ígérte.

A lapnak nyilatkozó svájci adótanácsadói irodák megerősítették, hogy máris számos telefonhívást kaptak, amelyben jómódú franciák érdeklődtek, hogy miként lehetne letelepedési engedélyt kapni a helvéteknél – vagy legalábbis a pénzecskéjüket ide menekíteni. Különösen a francia határ menti térség és a Genfi-tó környéke felkapott, de itt már olyan irgalmatlanul magasak az ingatlanárak, hogy attól még a francia milliomosok is elsápadnak – írja a német lap.

Alain Delon és lánya, Anouchka a 2010-es cannes-i filmfesztiválon
Alain Delon és lánya, Anouchka a tavalyi cannes-i filmfesztiválon

A francia milliomosok eddig is szerették Svájcot, Alain Delon és Johnny Hallyday már rég itt vannak, de most nemcsak a nyugdíjasok, hanem a fiatalabb vállalkozók is érdeklődnek, hogy nem köthetnének-e egy mindkét fél számára előnyös megállapodást a svájci adóhivatallal. Ilyet kötött például Michael Schumacher Forma 1-es pilóta is: előre megállapodnak, hogy mennyit fizet be az adóhivatalnak, és senki sem kérdezi, hogy valójában mennyit keresett. Mindenki jól jár, kivéve a német adóhatóság. A svájci kantonok között ráadásul kíméletlen verseny folyik, hogy ki tudja jobb feltételekkel magához vonzani a szupergazdagokat. 

Nem ez az első eset, hogy a francia milliomosok felfedezik maguknak Svájcot: már a korábbi szocialista elnök, Francois Mitterrand alatt is nagy volt a riadalom. A L’Oréal kozmetikai cég tulajdonosa, a Bettencourt család például a vállalat egy részét gyorsan el is adta akkor a svájci Nestlének, nehogy az állami kézre kerüljön – és azóta sem sikerült visszavásárolnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.