Menekülés a kormánytól

Szakértői kormány – Romániában ez a legvalószínűbb megoldás a Victor Ponta vezette kormány múlt csütörtöki távozásával kialakult politikai válságra. A lassan egy hete tartó, bár csökkenő hevességű utcai tüntetések nyomán egyetlen politikai formáció sem vállalja a kormányzást.

Klaus Iohannis román államfő közben újabb egyeztetésre hívta a pártokat az új miniszterelnök kijelölése előtt, miután múlt csütörtökön és pénteken már lebonyolított egy konzultációsorozatot. Először fordul elő, hogy a parlamenti pártok saját kormányfőjelölt nélkül járultak az elnök elé.

A távozó kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) 24 óra leforgása alatt lemondott arról, hogy Ponta távozása után folytassa a kormányzást. Az ellen­zéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) – amely korábban az előrehozott választás mellett kardoskodott, s amely Iohannis hátországa – odáig jutott: nemcsak egy szakértői kormányt tart elfogadhatónak, de ­javasolja, hogy az államtitkárok és a kormányzati alárendeltségű intézmények vezetői is technokraták legyenek. ­Ionut Stroe, a párt szóvivője szerint jóformán kizárt, hogy a PNL előhozakodjon Catalin Pre­doiu ­nevével, aki pár napja még a liberálisok hivatalos kormányfője­löltje volt.

Októberi felmérések szerint a biztos pártválasztók 42 százaléka a PNL-t támogatta, ezért favorizálta az előrehozott választást a liberális párthoz kötődő államfő, ahogy azt a PNL tiszteletbeli elnöke, Mircea Ionescu Quintus az első konzultá­ciók után „elárulta”. Mindez azonban már a múlté: miután korábbi ígéretéhez híven vasárnap este meglátogatta a Bukarest központjában tüntetőket, Iohannis egyértelművé tette, hogy nem akar előrehozott választást. Felmerült ugyanis, hogy a parlament feloszlatásával az államfő a saját pártját juttatná előnyhöz, ennek pedig a látszatát is kerülni akarja.

Iohannis ugyanakkor felgyorsította a kormányalakítást: hétfőn újabb konzultációra hívta a pártokat. Nemcsak a tüntetők kérik az államfőtől, hogy „lépjen akcióba”, hanem az üzleti szféra is sürgeti, hogy mielőbb alakuljon meg az új kabinet. A lej egyelőre nem sínylette meg különösebben a kormányválságot (egy hét alatt 0,6 százalékot veszített az euróhoz képest), viszont mielőbb el kell fogadni a 2016-os költségvetést, amelyet ügyvivő kormány nem terjeszthet elő. Új költségvetés hiányában a 2015-ös büdzsét kell alkalmazni jövőre is, ami jóformán megoldhatatlan feladat, hiszen január elsejével életbe lép a jelentős adócsökkentéseket tartalmazó új adótörvénykönyv, illetve számos közalkalmazotti kategóriának kell emelt bért folyósítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.