Menekül tovább az USA első számú közellensége

A nagyszabású amerikai adatgyűjtési programról szivárogtató Edward Snowden ma utazik el Moszkvából Havannába. A repülőtéren rengeteg hullafáradt újságíró és kipihent FSZB-ügynök várja.

A várakozások szerint ma elhagyja Oroszországot Edward Snowden, az a harmincéves amerikai informatikus, aki dokumentumokat szivárogtatott ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nagyszabású adatgyűjtési és megfigyelési akciójáról. Miután az Egyesült Államok kérte a kiadatását, Snowden vasárnap Hongkongból Moszkvába menekült, ahol a seremetyevói repülőtér szállodájában töltötte az éjszakát. Moszkvából ma valószínűleg Havannába, aztán Ecuador fővárosába, Quitóba repül. Ahogy tavaly Julian Assange, a WikiLeaks alapítója, Snowden is Ecuadortól kért politikai menedékjogot arra hivatkozva, hogy a szivárogtatások miatt az Egyesült Államok üldözi. Ebből annyi igaz, hogy a szivárogtatások után az NSA és a CIA volt informatikusa ellen az amerikai ügyészség kémkedés, kormányzati tulajdon eltulajdonítása és titkos hírszerzési információk jogosulatlan személyeknek történő átadása miatt vádat emelt. Ha egy esetleges perben bűnösnek találják, Snowden vádpontonként maximálisan tíz év börtönt kaphat.

Bár az amerikai hatóságok hivatalosan törölték az útlevelét, Snowden még ezzel ment Hongkongból Moszkvába, az oroszok pedig nem tartóztatták fel. Washingtont érezhetően ingerli, hogy Snowdent hagyják szabadon utazni. Emiatt az amerikai külügyminisztérium egy nyilatkozatban a nyugati félteke minden országát felszólította, hogy csak hazatérni engedjék át a szivárogtatót, hétfő hajnalban pedig Caitlin Hayden, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője is azt mondta, kormánya „elvárja” az oroszoktól, hogy minden lehetőséget megvizsgáljanak Snowden átadására az Egyesült Államoknak.

Először úgy volt, hogy Snowden hétfőn az első napi géppel, az Aeroflot helyi idő szerint 14.05-kor (magyar idő szerint 12.05-kor) induló járatával utazik el Havannába, ám a légitársaság, az Aeroflot cáfolta, hogy az amerikai rajta lenne a gépen. Szemtanúk szerint ennek ellenére tíz perccel a felszállás előtt egy VIP International feliratú, lefüggönyözött fehér kisbusz parkolt le a repülő mellett. Snowden miatt rengeteg külföldi újságíró van kint a seremetyevói repülőtéren. Ahogy a Reuters riportere, Lidia Kelly twittelte, ő már 16 órája figyeli, mi történik, és kezdi mindenhol az amerikai férfit látni. A terminálokon hétfő délelőtt megjelentek a szövetségi Biztonsági Szolgálat ügynökei is, Miriam Elder a Guardiantől pedig azt írja, hogy a repülőtéri  várakozókat már nem engedik az ablakok közelébe menni, az Aeroflot személyzete pedig azzal fenyegetett, hogy egy időre a havannai járat minden utasától elkobozzák a mobiltelefonokat, amelyeket mindenki majd csak a repülőgépen kap vissza. Havannában Snowdent eközben már tűkön ülve várja egy másik repülőgépnyi újságíró.

Oroszországban most egyeduralkodó téma a Snowden-ügy. Miközben a Kreml és a nagypolitika egyelőre hallgat – Vlagyimir Putyin elnök nem szólalt meg, csak az orosz külügyminisztérium adott ki egy szűkszavú nyilatkozatot, amely szerint a hatóságok „figyelemmel kísérik” az amerikai elképzeléseit –, az amerikaiak azt rebesgetik, Snowden titkos információkat ígér minden országnak, amely átengedi őt Ecuador felé. Az biztos – jegyzi meg a Guardian –, hogy az oroszok nagyon szeretnének beszélni vele. A Kreml legalábbis még nem adta fel a reményt, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újra bejelentette, ha Snowden menedékjogot kérne, egy hagyományos eljárás keretében az orosz hatóságok azt meg is vizsgálnák.

Hétfőn vetült némi fény Kína szerepére is az ügyben. Egy hongkongki képviselő, Albert Ho legalábbis arról beszélt, hogy Snowden távozására Pekingben bólintottak rá. Ho végig kapcsolatban állt Snowdennel az amerikai hongkongi tartózkodása alatt, a szivárogtató ugyanis őt kérte meg, hogy puhatolja ki, mit akarnak kezdeni vele a hongkongi hatóságok. A városállam közigazgatásilag Kína része, csak 2047-ig még saját politikai rendszere, igazságszolgáltatása és sajtója van.

Ha igaz, amit Ho állít, az még nagy diplomáciai feszültségekhez vezethet az Egyesült Államok és Kína között, John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Indiában arról beszélt, Washingtont „mélyen nyugtalanítaná”, ha kiderülne, hogy Pekingnek és Moszkvának előzetes tudomása volt Snowden menekülési tervéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.