Menedzserszolgálat a szórványmagyarságért

Négy programot indít az RMDSZ, amelytől a szórványban élő magyarság megerősödését reméli. A 2011-es népszámlálás adatai azt mutatják, hogy a leginkább a szórványban fogy a magyarság.

Az Összetartozunk elnevezésű szórványmenedzser-szolgálatot Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális kérdésekért felelős főtitkárhelyettese mutatta be hétfőn. – A közösségépítő programok szerepe a magyar identitás megtartásában vitathatatlan. A főtitkárság irányítása alatt létrejött szolgálat ilyen közösségépítő programokat valósít meg kifejezetten a szórványban élő magyarok számára – ismertette a kolozsvári sajtótájékoztatón Hegedüs.

A kilenc megyére kiterjedő szolgálat négy programcsomagot foglal magába. Az első egy digitális hálózat létrehozását, a helyi kulturális értékek felkutatását és hasznosítását célozza. Egy másik program célja a kulturális és a médiakínálat bővítése ún. magyar napok, vándorelőadások, tanyaszínházak és hasonló rendezvények útján. Kiterjed még a szolgálat a szórvány és a tömb közötti kapcsolatok fejlesztésére, valamint a szórványban létező szakmai és rétegszervezetek támogatására.

Hegedüs elmondta, hogy a főtitkárság valójában a Szövetségi Képviselők Tanácsa által elfogadott Szórvány Cselekvési Tervet valósítja meg a szórványmenedzser-szolgálat létrehozásával. Múlt héten elindították a programot Arad, Temes és Krassó-Szörény megyében, a következő hetekben a többi megyét is felkeresik.

– A Székelyföld–Szórvány Partnerség kiegészítéseként a főtitkárság bővíti a romániai magyarok lakta régiók közötti kulturális tapasztalatcserét, a közösségépítő tevékenységek által megerősítik a szórványközösségeket, ezáltal is ösztönözve a romániai magyarok szolidaritását, a helyi igényeknek megfelelően pedig hiánypótló programokat szerveznek, támogatják a szórványközösségek önfejlesztő erőfeszítéseit – mutatott rá a főtitkárhelyettes.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.