Menedékjogot kért a legbátrabb asszony

Marisol Valles Garcia októberben lett a drogkartellek uralta mexikói kisváros rendőrfőnöke. Szerencsésebb elődeinél: a határsértők El Paso-i börtönében találtak rá az amerikai rendőrök.

A világsajtó napokig Mexikó legbátrabb asszonyaként ünnepelte a 20 éves, kriminalisztika szakos lányt: Marisol Valles Garcia tavaly októberben vállalta el a hírhedt Ciudad Juárez melletti Praxedis Guadalupe Guerrero városka rendőrkapitányságát. Az előzmények elrettentőek voltak: elődjét brutálisan meggyilkolták, holttestét hátrakötött kezekkel és fej nélkül találták meg. Tizenhét korábbi beosztottja közül tizenötöt gyilkoltak meg rövid időn belül. A négyezres városka templomát felgyújtották, a környező házak egy része is tűz martalékává vált. Nem csoda, ha egyetlen férfi sem jelentkezett a rendőrkapitányi posztra.

Amikor Valles besétált a polgármesterhez és közölte, elvállalja a munkát, mindenki igyekezett lebeszélni. Ő sem tagadta, hogy fél, de hozzátette,  ideje, hogy a társadalom a saját kezébe vegye az életét. Bár helyi rendőrfőnökként nem volt feladata a hírhedt drogbandák üldözése – ez a szövetségi hatóságok dolga –, nyilvánvaló volt, hogy nem kerülheti el az összetűzést a klánokkal. A fiatal nő sajátos tervet eszelt ki: nyolc fegyvertelen női rendőrt küldött a városka házaihoz, hogy próbálják meggyőzni a lakosokat, engedjék ki gyerekeiket az utcára, legyen ismét élet a városban. A bandáknak fegyverszünetet ajánlott. Ő maga nem is hordott fegyvert, igaz, azért adtak mellé két testőrt. A brit Guardian azt írja, a terv meglepő módon sikeresnek tűnt, Praxedis ma jóval békésebb és nyugodtabb benyomást kelt, mint a kartellek összecsapásaitól visszhangzó többi település Ciudad Juárez körül.

Ám Valles március elején váratlanul eltűnt. Utóbb kiderült, néhány nap szabadságot kért, mert a kisfia megbetegedett. Az egyéves gyermeket biztonsági okokból rokonoknál helyezték el - a határ túloldalán, Texasban. Valles az útról már nem tért haza, ezért a polgármester menesztette. A világsajtóban napokig spekuláltak arról, hogy a nőt elrabolták, mint ahogy az utóbbi hetekben két másik kolléganőjét is: egyiküknek csak a holtteste került elő.

Valles szerencsésebb náluk, rá csupán az amerikai rendőrök bukkantak rá a határsértők El Paso-i börtönében. Őrizetbe vették, de a nő - férjével és szüleivel együtt - azonnal menedékjogot kért az Egyesült Államokban. A neve jól ismert, ráadásul bizonyítékok vannak rá, hogy életveszélyesen megfenyegették, így jó esély van rá, hogy maradhat. Az esete azonban azt mutatja: a polgári ellenállás kevés a maffiákkal szemben.

Marisol Valles Garcia első rendőrfőnöki sajtókonferenciáján. Tőle balra Jose Luis Guerrero, az amerikai határhoz közeli Praxedis polgármestere.
REFILE - CLARIFYING NAME OF CITY Marisol Valles Garcia (C) attends a news conference with Mayor Jose Luis Guerrero (R) and local official Andres Morales, in Praxedis G.Guerrero October 20, 2010. Twenty-year-old Garcia is the new police chief of one of Mexico's most dangerous drug war border towns, the only person to take the job where local cops have quit or been killed. REUTERS/Gael Gonzalez (MEXICO - Tags: POLITICS CRIME LAW IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.