Tűzfalnak ment a szoftverguru

Politikai menedékjogot kért, a guatemalai hatóságok azonban inkább őrizetbe vették John McAfee amerikai milliomost.

A vírusirtó programjairól ismert számítástechnikai cég névadó-alapítója a szomszédos Belize-ből menekült a közép-amerikai országba. – Ha nem segítenek, akkor meg fognak ölni! – indokolta a 67 éves excentrikus milliomos guatemalai politikai menedékkérelmét. Később a bevándorlási rendelkezések megsértése miatt azonban letartóztatták Guatemalavárosban – jelentette a CNN.

Guatemalai ügyvédje szerint McAfee menekülését azzal indokolta, hogy nem kívánta tovább anyagilag támogatni az általa korruptnak nevezett belize-i rezsimet. A szoftverguru – aki 1987-ben alapította cégével az ágazatban először használta a termékmegosztást üzleti modellként – pár napja mindössze húszéves belize-i barátnője társaságában, motorcsónakkal érkezett Guatemalába. Puerto Barriosnál szállt partra, de nem jelentkezett be a helyi bevándorlási hatóságoknál. Majd a fővárosba ment, a rendőrség aztán egy ottani luxusszállodából, fokozott biztonsági intézkedések közepette vitte el. Ha a hatóságok a kiutasítás mellett döntenek, a célország elsősorban a milliomos utolsó tartózkodási helye, az általa immár rettegett Belize lehet. A Brit Nemzetközösséghez tartozó volt Brit Hondurasban mindössze 310 ezren élnek, a fő bevételi forrást a mezőgazdaság és az idegenforgalom jelenti.

McAfee rejtélyes menekülésének hátterében feltehetőleg egy gyilkosság rejlik. A belize-i rendőrség a szintén amerikai szomszédja, a november elején a birtokán lelőtt Gregory Faull halálával hozza kapcsolatba a pályáját a NASA-nál programozóként kezdő volt internetes vállalkozót. Faull és a Belize-en jó egy évtizede letelepedett McAfee között vita alakult ki, az előbbi sűrűn panaszkodott az utóbbi luxusingatlanát őrző kutyára és fegyveres őrökre.

Miután megtalálták Faull holttestét, a 100 millió dollár becsült vagyonnal rendelkező McAfee eltűnt, mielőtt kikérdezhették volna a rendőrök. Később internetes blogjában azt állította, hogy semmi köze sincs az esethez. Majd azt írta: telefonon hajlandó válaszolni a rendőrök kérdéseire, egy harmadik országban pedig találkozna a belize-i kormányfővel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.