Mélyülő ellentétek a szlovák kormánykoalícióban

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke kedden nem vett részt a koalíciós tanács ülésén, mert mint kijelentette, "nem kíván olyan ember mellett ülni, aki őt állandóan sértegeti". Korrupciós ügyek miatt az SNS már elveszített egy minisztériumot.

Újságíróknak nyilatkozta azonnal megjegyezte, hogy nem Robert Fico kormányfőre, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnökére, hanem Vladimír Meciarra, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnökére gondol.

"Nagyon jól ismerem Slota úr természetét. Nagyon lobbanékony, de  ugyanolyan gyorsan meg is nyugszik" - kommentálta a helyzetet Meciar.

Az SNS számára a koalíciós tanács sikertelenül végződött. Fico  határozottan elutasította azt a követelést, hogy bármi módon is  kárpótolja az SNS-t azért, hogy nemrégiben korrupciógyanús ügyek  miatt elvette a párttól a környezetvédelmi tárcát. Az SNS a környezetvédelmi tárca elvétele kapcsán korábban ugyan  követelte a koalíciós szerződés megnyitását, de Meciar támogatását  élvezve  Fico ezt is elutasította. A koalíciós szerződés értelmében  ugyanis három tárca járna a pártnak, de most csak kettő van a  kezében. "A döntés végleges, a koalíció folytatódik, mindhárom párt  támogatja" - jelentette ki Fico.

Anna Belousovová, az SNS első alelnöke újságíróknak csak annyit  mondott, hogy a párt kellő időben megfelelő választ ad  a  történtekre. Megerősítette, hogy az SNS nem hagyja el a koalíciót.  "Megsértettek, de számunkra az ország stabilitása az első. Ezért  maradunk" - hangoztatta. A koalíció két pártja és az SNS közötti megromlott viszony  további bizonyítéka, hogy a Smer és a HZDS a novemberi megyei  választások előtti regionális koalíciókba sem vette be az SNS-t - véli a szlovákiai sajtó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.