Selyemzsinór Westerwellének

Dicséretként hangzik, valójában maró gúny ahogy Philipp Rösler a német liberálisok elnöke nyilatkozott elődjéről, Guido Westerwelléről.

– Rengeteg pozitív lehetőség rejlik benne – mondta az FDP elnöki tisztét betöltő Rösler a Spiegel Online-nak Westerwelléről, akire jó ideje folyamatosan és több oldalról „tüzelnek”. Bár Angela Merkel kancellár is kiállt mellette, megfigyelők szerint csak idő kérdése, hogy a szabaddemokraták volt első embere mikor távozik a német külügy éléről. A selyemzsinórt már megkapta, mivel Rösler egyértelművé tette: a döntő szót viszont a pártelnök, vagyis ő mondja ki a szabaddemokraták „vadászterületének” tekintett német diplomáciában.

A külügyminisztert elsősorban Líbia-politikája miatt bírálják. Westerwelle nem volt hajlandó a Kadhafi-rezsim elleni szankcióknál messzebb menni. Így kihátrált a francia-brit kezdeményezésre indított nyugati katonai akcióból is. A liberális politikus azt gondolta: a háborús kalandból való kimaradással majd pluszpontokat gyűjt a pacifista német közvéleményben. Ahogy azt az Irak elleni 2003-as amerikai-brit invázió idején Gerhard Schröder kancellár tette. A szociáldemokrata politikus esetében a háború-ellenes retorika bejött, főleg a karizmatikus Schröder népszerűsége miatt. Westerwellének viszont nincs karizmája,s  pökhendi stílusa sem teszi széles körben népszerűvé.

A 49 éves Westerwelle történelmi érdeme, hogy irányításával az FDP a 2009-es Bundestag-választáson több mint 14 százalékot szerzett, s a párt jó tíz éves kihagyás után ismét kormányra került. A német liberálisok emelkedése innentől fogva – rossz politikai döntések sora, például az adócsökkentéshez való makacs ragaszkodás miatt – zuhanásba ment át. Jelenleg öt százalék körül ingadoznak. Westerwellének az alkancellári posztról is le kellett mondania a 38 éves Rösler javára.

Az FDP vezetője ugyan kijelentette, hogy együtt akar működni Westerwellével, az elől azonban kitért, hogy garanciát adjon korábbi mentorának a külügyminiszteri székre. – Azon dolgozunk, hogy 2013-on túl is kormányon maradjunk – nyilatkozta a német gazdasági tárcát irányító Rösler. A parlamenti küszöb szélén ingadozva nem kis feladat.

Guido Westerwelle és Philipp Rösler
German Foreign Minister and head of the liberal Free Democratic Party (FDP) Guido Westerwelle (R) talks with Health Minister and designated FDP head Philipp Roesler before a meeting of party leaders in the garden of the FDP headquarters in Berlin, May 2, 2011. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.