Mélyre süllyedt liberálisok

Életmentő beszédre készül Guido Westerwelle, a német szabaddemokraták (FDP) elnöke csütörtökön Stuttgartban. A német politikai elit lélegzetvisszafojtva figyel: a párt elhúzódó válsága veszélybe sodorhatja a berlini kormánykoalíciót is.

 – Hogyan jutottunk idáig? – töprenghet Guido Westerwelle pártelnök-külügyminiszter a német szabaddemokraták (FDP) mélyrepülése láttán. Az FDP 2009 őszén még rekordmagasságban szárnyalt, a szövetségi választásokon a szavazatok 14 százalékát szerezte meg. Ehhez képest most négy százalékon szerénykedik, még a parlamenti küszöböt sem éri el. Ehhez hasonló drámai népszerűségvesztésre aligha volt példa az 1945 utáni német történelemben.  A pártban forrnak az indulatok, a legtöbben egyértelműen Westerwellét teszik felelőssé a kudarcokért. (Hessen tartományban állítólag már azt is mérlegelték, hogy a közelgő önkormányzati  választásokon a „Válassz minket, mi is Westerwelle ellen vagyunk” plakátokkal kampányoltak voltak a liberálisok. Másutt óvatosan eltanácsolták a pártelnököt attól, hogy személyesen kampányoljon a tartományi vezetők mellett.)

Westerwellének a liberálisoknál hagyománynak számító vízkereszti pártkonferencián kell meggyőznie a hallgatóságot arról, érdemes kitartani mellett.  A kritikákat hosszasan lehetne sorolni: külügyminiszterként nem volt elég határozott, alkancellárkánt nem képviselte elég keményen a liberális álláspontot a koalíción belül, ráadásul saját választóinak tett  adócsökkentési ígéretét sem tudta betartani.  Az FDP „ifjú gárdája” – három harmincas éveiben járó politikus – nemrég a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent közös nyilatkozatban irányváltást követelt. Bírálták a párt leegyszerűsített programját (a mindenáron történő adócsökkentést), a kizárólag egy irányba (a CDU felé) nyitott vezetést, a csupán egyetlen (a tehetős) választói réteg képviseletét és a belső klikkesedést. Mindez nem megfelelő út egy liberális párt számára – érveltek.

Nyugat-Európa egyik legbefolyásosabb liberális pártja is válaszút előtt áll: a hagyományosan a jómódú rétegeket – képviselő FDP-nek valószínűleg nyitnia kell középre. Ehhez azonban túl kell lépni az adócsökkentés követelésén, a pénzügyi válság után át kell gondolnia a liberalizmus értelmezését, és meg kell fogalmaznia egy szociálliberális alternatívát is. Bár a párt soraiból az utóbbi hetekben egyre többen követelték Westerwelle lemondását, elemzők szerint Stuttgartban valószínűleg még sem lesz puccs. Westerwelle jó szónok, a trónkövetelők pedig egyelőre nyíltan nem merik támadni. A berlini Tagesspiegel szerint a pártelnök azért marad, hogy előkészítse a terepet az utódjának.

Aggódnak viszont a koalíciós partner uniópártok: Horst Seehofer, a bajor CSU elnöke szerint a koalíció sorsa áll vagy bukik a liberálisokon, itt az ideje befejezni a személyi vitákat. Főhet a feje Angela Merkel (CDU) kancellárnak is: az idén hét tartományi választáson kell megméretnie magát, ám a liberálisok jelenleg sehol sem (!) érik el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot. Így szinte kilátástalan helyzetbe hozzák a koalíciós partner kereszténydemokratákat is, akiknek vagy abszolút többséggel kellene megnyerniük a választásokat, vagy más partner után kellene nézniük. Különösen kínos lenne a kudarc márciusban Baden-Württembergben, ahol a CDU 60 éve töretlenül kormányoz – most úgy fest, már nem sokáig. 

German Chancellor Angela Merkel and Foreign Minister Guido Westerwelle attend a session of the German lower house of parliament Bundestag in Berlin, November 24, 2010.     REUTERS/Tobias Schwarz     (GERMANY - Tags: POLITICS)
German Chancellor Angela Merkel and Foreign Minister Guido Westerwelle attend a session of the German lower house of parliament Bundestag in Berlin, November 24, 2010. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.