Mélyponton a Necas-kabinet népszerűsége

A felnőtt cseh polgároknak mindössze nyolc százaléka elégedett a jelenlegi cseh kormány tevékenységével.

A felnőtt cseh polgároknak mindössze nyolc százaléka elégedett a jelenlegi cseh kormány tevékenységével, miközben a megkérdezettek több mint hetven százaléka különböző mértékben elégedetlen - derült ki a CVVM prágai közvélemény-kutató ügynökség felmérésének hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

Indoklásként leggyakrabban az egyre súlyosabb megélhetési gondokat okozó megszorító intézkedéseket, továbbá a politikusok korrupciós botrányait tüntették fel. Az elmúlt hetekben több cseh intézet is hasonló eredményekre jutott. Ilyen mélypontra a rendszerváltás óta egyetlen cseh kabinet népszerűsége sem süllyedt.

A Median legutóbbi mérés szerint a Petr Necas vezette Polgári Demokrata Párt (ODS) támogatottsága 15, 5 százalékra csökkent, s jelenleg már nem a legerősebb jobboldali politikai erő, mert Karel Schwarzenberg TOP 09 nevű pártja (17,5) is előbbre került a népszerűségi listán, amelyet egyébként továbbra is a cseh szocdemek (CSSD-30,5 százalék) vezetnek. A Cseh-és Morvaországi Kommunistákra a szavazásra készülő polgárok 15 százaléka voksolna.

A Mladá fronta Dnes munkatársai megkérdezték a kormányfő-pártelnököt: miután az ODS az elmúlt másfél évben elveszítette a megyei, a részleges szenátusi választásokat, a párt jelöltje pedig megbukott a közvetlen államfőválasztáson, nem gondolkodik- e azon, hogy lemond. Petr Necas a legnagyobb példányszámú cseh napilapban hétfőn megjelent interjúban határozott nemmel válaszolt. Meggyőződése szerint jelenleg nincs nála alkalmasabb jelölt egyik posztra sem. A továbbiakban pedig közölte, hogy a jövő héten nyilvánosságra hozzák az Agenda 2014 programot, amelynek célja a jobbközép kabinetből kiábrándult polgárok bizalmának visszaszerzése és a jövő évi baloldali hatalomátvétel megakadályozása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.