Ezekből az országokból jön a legtöbb terrorista

A párizsi merényletsorozat apropóján nézett utána az i100, hogy alakul az egy főre jutó terroristák száma tizenöt országban. Az EU tagjai közül Belgium ad otthont a legtöbb harcosnak. 

A kimutatásból látszik, hogy Jordániából és Tunéziából több harcos érkezik, mint bármely más, a vizsgálatban szereplő államból. Az európai országok közül Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából kerül ki az Iszlám Állam legtöbb harcosa a lakosságszámhoz viszonyítva.

A terroristák becsült száma az egyes országokban egymillió emberre vetítve

Jordánia: 315

Tunézia: 280

Szaúd-Arábia: 107

Bosznia-Hercegovina: 92

Koszovó: 83

Türkmenisztán: 72

Albánia: 46

Belgium: 40

Üzbegisztán: 33

Svédország: 32

Palesztina: 28

Dánia: 27

Tádzsikisztán: 24

Kuvait: 23

Franciaország: 18 

Az Európai Unió tagjai közül Belgium érte el a legmagasabb értéket. Egymillió állampolgáronként 40-re becsülik az iszlám harcosok számát az országban.

A belga rendőrfőnök állítása szerint 474 belga vett részt a szíriai konfliktusban, és több mint 200 belga állampolgár tartózkodik Szíriában. A merényletek értelmi szerzője, Abdelhamid Abaaoud szintén belga születésű.

A statisztika készítői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ehhez hasonló kimutatásokkal nem az a céljuk, hogy az ellentéteket és az előítéleteket szítsák az országban, hanem hogy összetett társadalmi, gazdasági és politikai tényezőkre derítsenek fényt, amelyek közrejátszhatnak a jelenségek kialakulásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.