Mindent kipakolt a bukott vajdasági magyar alelnök

Varga László, a VMSZ 49 nap után leváltott alelnöke szerint értékválság van a pártjában, a választást manipulálták, és Pásztor István elnöknek a határon épülő drótkerítést támogató nyilatkozatát nem előzte meg testületi döntés.

Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) két hónapja megválasztott, majd 49 nap után leváltott alelnöke a Vajdaság Ma hírportálon szombaton publikált cikkében azt állítja: a vajdasági magyar politikai rendszer az emberek egzisztenciális bizonytalanságára és a közösségi elismertség iránti igényére épül. Aki ellentmond, az ellehetetlenül. A párt vezetői erőből intézik a belső politikai ügyeket, háttérbe szorult a szakmaiság. Nem hallgatják meg a bírálatokat, a kritikára sértődött, agresszív válaszok érkeznek.

Varga László szerint a vajdasági magyar közélet mély válságba került. A VMSZ szembekerült a vajdasági magyar értelmiség jelentős műhelyeivel: a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával, a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanáraival, a Magyar Szó számos munkatársával, a Magyar Tanszék tanáraival, a Népkör Magyar Művelődési Központtal, a Zentai Kertészettudományi Karral, a Szabadkai Rádióval, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetével. Szerinte ezt a párt nem engedheti meg magának.

A tisztújító közgyűlésen szerinte előre kiosztott fecnikkel manipulálták a választást. Nem érvényesül a sajtószabadság – a pártvezetést bíráló vélemények hosszú ideig nem jelentek meg a vajdasági magyar médiában.

A VMSZ terület- és gazdaságfejlesztési programja nem a kisvállalkozókat támogatja, akiknek állítólag készült. A hozzá mellékelt Akcióterv egy táblázatot is tartalmaz arról, hogy kik kapnak nagy összegű támogatást – ennek napvilágra kerülése nagy botrányt kavart.

A határzárral kapcsolatos állásfoglalást sem előzte meg testületi döntéshozatal. "Az elnökség egyetlen tagja sem kérdőjelezte volna meg a Magyar Kormány szuverén döntését, annak indokoltságát. De minden bizonnyal lettek volna olyanok, akik a határ mentén élők aggodalmaira való odafigyelést is elemévé tették volna a VMSZ megnyilatkozásának. Vagy azt a tényt, hogy ebben az országban élünk, és a velünk együtt élő emberek jelentős részének ellenérzései lesznek a döntéssel kapcsolatban."

Mindazonáltal a volt alelnök nem mond le a VMSZ listáján szerzett parlamenti képviselői helyéről, mivel az elmúlt nyolc évben végzett munkája alapján erre nem érez erkölcsi kötelességet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.