Melilla vonzza a menekülteket

Több mint kétszáz afrikai menekült, köztük egy 15 éves kameruni lány jutott be pénteken az észak-afrikai spanyol enklávé, Melilla területére.

A hét elején száz menekült verekedte át magát a hat méter magas kerítésen. Ezúttal háromszázan indultak neki reggel fél hétkor. A spanyol kormány helyi képviselete szerint egy másik csoport a határátkelőhelyen akart áttörni, néhányuknak sikerült is. Szinte már rutineljárásnak számít az „ostrom” utáni orvosi kezelés. Több bevándorló a kezét és a lábát sértette fel a szögesdróton átmászva, de megsebesült  több határőr is, akikre a bevándorlók kövekkel, botokkal és üvegekkel támadtak. Egy illegális migránst pedig erőszak miatt  őrizetbe vettek.

Az afrikaiak többsége Kamerunból és Guineából származik. Szinte győzelmi mámorban ünnepelték az utcán, hogy sikerült bejutniuk az „ígéret földjére” : a spanyol szabályok szerint ugyanis – amíg menedékkérelmüket el nem bírják – spanyol felségterületen maradhatnak. Egy korábbi csoportot épp csütörtökön szállították át Spanyolországba, egy ottani menekülttáborba. Melillán ugyanis egyre kevesebb a hely. A bevándorlókat befogadó központban ezerháromszázan zsúfolódtak össze, háromszor annyian, mint ahány embert hivatalosan be tudnának fogadni.

A központ igazgatója, Carlos Montero bejelentette, hogy több élelmiszert és sátrakat kért a hadseregtől és a Vöröskereszttől. Montero nem zárta ki, hogy újabb menekültekre is számítani kell. Az El País korábban azt írta, hogy 30 ezer szubszaharai menekült várakozik a környéken, lesve az alkalmat, hogy bejuthasson a spanyol enklávéba.

A spanyol belügyminiszter időközben igyekszik lehűteni a bevándorlók várakozásait: a hét elején már egy olyan megállapodásról tárgyalt marokkói kollégájával, amely lehetővé tenné, hogy azonnal visszaküldhessék Marokkóba a spanyol enklávé területére erőszakkal behatoló bevándorlókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.