Melegházasság után egy év börtön

Egy évre csökkentette a bíróság azoknak az egyiptomi férfiaknak a börtönbüntetését, akik egy meleg pár esküvői videójában szerepeltek.

A vádlottak családtagjai sikoltoztak és sírtak örömükben, miután egy kairói bíróság három évről egy évre csökkentette annak a nyolc férfinak a börtönbüntetését, akiket a közelmúltban ítéltek el, amiért egy esküvői videónak látszó felvételen szerepeltek – írja a BBC. A YouTube-ra feltöltött videón csupán annyi látszik, hogy két férfi gyűrűt húz egymás ujjára egy nílusi hajóúton.

Egyiptomban a homoszexualitás legális, de tabunak számító dolog, az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá váltak a melegbárokat célzó razziák. Áprilisban nyolc év börtönbüntetésre ítéltek négy férfit, mert a vád szerint „homoszexuális cselekedeteket" követtek el.

A Guardian írja, hogy a volt elnök, Mohamed Murszi 2013. júliusi elmozdítása óta mind a két elnök, Adli Manszúr és a jelenlegi államfő, Abdel Fatah al-Sziszi kormányzata is rohamléptekben ad ki a szólás- és a gyülekezési szabadságot korlátozó dekrétumokat. A gyorsaság, amellyel csinálják, Anvar Szadat és a 2011-ben elűzött diktátor, Hoszni Mubarak korszakára sem volt jellemző – nyilatkozta a brit lapnak Amr Salakani, a kairói Amerikai Egyetem jogászprofesszora.

A legutóbbi nagy port kavaró eset Fatima Naút nevéhez fűződik. A költőnőnek és újságírónak azért kell hamarosan bíróság elé állnia az iszlám megsértése vádjával, mert a Facebookon nemrég az íd al-Adha ünnepi bárányáldozat hagyományát az emberek általi legszörnyűbb mészárlásnak nevezte – írja az al-Ahram.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.