Melegeket gyalázó videók miatt leváltották az Enterprise parancsnokát

Végérvényesen leváltották az amerikai Enterprise nukleáris repülőgép-hordozó parancsnokát, mert néhány évvel ezelőtt sikamlós és melegeket gyalázó videókat vetíttetett le a hajó belső videohálózatán - közölte a kedden a norfolki flottabázison John C. Harvey tengernagy, a haditengerészet főparancsnoka.

Owen Honors kapitány 2006-ban és 2007-ben olyan "hivatalos", eligazító videókat mutattatott be az afganisztáni és az iraki hadműveleteket támogató repülőgép-hordozó fedélzetén, amelyeken egyebek mellett gyalázták a melegeket, valamint önkielégítést imitáltak és a zuhanyban készült felvételeket tartalmaztak. A norfolki The Virginian-Pilot napilap által a hét végén ismertetett eset megütközést váltott ki az amerikai védelmi minisztériumban.

A videók lejátszása idején Honors az Enterprise parancsnokának első helyettese volt. Az Egyesült Államoknak összesen 11 repülőgép-hordozója van. A hétvégén kirobbant botránnyal kapcsolatban a haditengerészet először megpróbálta elbagatellizálni az ügyet, de utóbb "elfogadhatatlannak" minősítette a videókat.

Harvey admirális rámutatott, hogy noha Honors kapitány parancsnoksága alatt nem történt incidens az Enterprise-on, ám a parancsnokhelyettesként demonstrált helytelen értékítélete, valamint szakmai hiányosságai "aláásták annak hitelességét, hogy hatékonyan szolgálhat tovább parancsnokként."

Az Enterprise legénységének több tagja a Facebook közösségi portálon vette védelmébe Honorst, az állítva, hogy a kapitány videóival csak erősítette a csapatszellemet a hosszú tengeri bevetések alatt. A bejegyzések szerint a parancsnok törődött az embereivel és a humorosnak szánt klipek segítségével - amelyhez foghatók nem ritkán láthatók amerikai tévécsatornákon - segített levezetni a bennük felhalmozott feszültséget.

Owen Honors az egyik saját készítésű videóján
Egyesült Államok, 2011. január 5. Az egyik, saját maga által készített és a hajója zárt láncú tévéhálózatán sugárzott videofelvételen látható Owen HONORS amerikai haditengerészeti kapitány, az Enterprise amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó parancsnoka, akit 2011. január 4-én leváltottak. Honors 2006-ban és 2007-ben még az Enterprise első tisztjeként a homoszexuális embereket gyalázó, gúnyoló, melegek és leszbikusok maszturbálását és közös zuhanyozását imitáló jeleneteket tartalmazó videókat vett fel és adott le az anyahajó heti zárt láncú televíziós vetítésein. Az esetet 2011. január első napjaiban tárta fel a The Virginian-Pilot című újság. Honorst 2010 májusában nevezték ki az Enterprise parancsnokává. (MTI/AP/The Virginian-Pilot)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.