Meleg katolikusból az államfő nem kér

Egyre erőteljesebb tiltakozást vált ki Csehországban Milos Zemannak az a múlt heti bejelentése, hogy nem hajlandó kinevezni professzornak Martin C. Putnát, a prágai Károly Egyetem egyik oktatóját.

Zeman az indoklást még néhány napig nem hozza nyilvánosságra, de Vladimíra Dvoráková, a cseh akkreditációs bizottság (AK) elnöke az egyetemi autonómia súlyos megsértésének minősítette az államfő elhatározását, és konkrét magyarázatot követelt tőle, hiszen Putna teljesítette a professzori kinevezéshez szükséges tudományos feltételeket.

Milos Zeman
Newly elected Czech President Milos Zeman speaks during the inauguration ceremony at Prague Castle in Prague, March 8, 2013. REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS HEADSHOT)

Václav Hampl, az intézmény rektora pedig mielőbbi személyes találkozót kért az elnöktől. Tiltakoztak a döntés ellen a csehországi egyetemisták is, akik felszólították azokat az oktatókat, akiknek Milos Zeman a jövő héten adná át a professzori kinevezést, hogy addig azt ne fogadják el, ameddig az elnök nem vonja vissza a határozatát. Több neves külföldi bohemista is tiltakozó levelet írt neki. A növekvő felháborodás miatt az államfő tegnap közölte: tiszteletben tartja minden személy szexuális orientáltságát, de azt elítéli, ha az egyetemi oktató megütközést kiváltó, a „Katolikus buzik üdvözlik Bátorát!“ feliratú transzparenssel menetel a melegek és a leszbikusok felvonulásán, a Prague Pride-on. Putna két éve így hergelte Ladislav Bátora volt oktatásügyi államtitkárt, aki a felvonulás betiltását követelte, a homoszexuálisokat pedig genetikailag hibás személyeknek nevezte.

Petr Necas kormányfő szerint a pedagógus valóban ostobán viselkedett, de a tudományos felkészültsége vitathatatlan. – Én évekkel ezelőtt sokkal jobban felháborodtam azoknak a professzoroknak a kinevezése miatt, akik a letűnt rezsim pártfőiskoláin szereztek diplomát – tette hozzá. Zeman döntését viszont több ismert cseh katolikus pap üdvözölte. Prágai politikai elemzők emlékeztetnek arra, hogy az ismert cseh irodalomtörténész a nemrég lezajlott elnökválasztási kampányban Zeman egyik leghangosabb bírálója volt. Az elnök a cseh közrádiónak (CRo) nyilatkozva határozottan cáfolta, hogy ez a tény befolyásolta a döntését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.