Mekkában leselkedik az új influenza?

A mekkai kis zarándoklatok elhalasztását és a szabadban való imádkozást javasolta a muzulmán hívőknek a dubaji főmufti az új influenza miatt. Kínában megvan az első igazolt fertőzéses eset.

A mekkai kis zarándoklatok elhalasztását és a szabadban való imádkozást javasolta a muzulmán hívőknek a dubaji főmufti az új influenza miatt – jelentette hétfőn egy dubaji napilap. Fatvájában, mérvadó vallási állásfoglalásában Abdel-Azíz Haddád sejk azt tanácsolta a hívőknek, hogy „két-három héttel  halasszák el az omrákat, a mekkai kis zarándoklatokat, amíg a  járványhelyzet nem stabilizálódik” – írta az Emarataljum.

A muzulmánok az omrákat az év bármely időszakában elvégezhetik, csak a háddzs, az éves nagy zarándoklat ideje kötött. Szaúd-Arábiában még egyetlen új influenzás esetet sem jeleztek, és az sivatagi királyságban lévő iszlám szent helyekre, Mekkába és  Medinába folyamatosan áramlanak a hívők a világ minden tájáról.

Haddád sejk azt is ajánlotta, hogy a hívők ritkábban álljanak a  közös imák alkalmával a mecsetekben, és inkább a mecsetek belső udvarain vagy kertjeiben imádkozzanak. Tanácsát az ottani körülményekhez igazítva megfontolásra érdemesnek tartja a  templomokban, a mozik vetítőtermeiben és minden olyan zárt helyen – például az éttermekben –, ahol egy időben sokan tartózkodnak.

Az Egyesült Arab Emírségekben még nem fedeztek fel az új  influenzára utaló, gyanús megbetegedést, de a hatóságok  óvintézkedések sorozatát vezették be a járvány ellen, amely világszerte már több mint ötven halálos áldozatot szedett.

Ezzel párhuzamosan Kínában első ízben erősítettek meg újvírusos influenzás megbetegedést. Az Új Kína hírügynökség hétfőn az egészségügyi minisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy a beteg egy 30 éves férfi, aki a közelmúltban tért haza az Egyesült Államokból, tanulmányútjáról. A(H1N1) vírustól való megbetegedését Szecsuan (Sichuan) tartomány fővárosa, Csengtu (Chengdu) fertőző betegségekre szakosodott kórházában végzett tesztek igazolták.

Az egészségügyi hatóságok szerint a Pao (Bao) néven említett fiatalemberen, aki St.Louisból Tokió és Peking érintésével repült haza Csengtuba, már a kínai belföldi járaton kiütköztek az influenza tünetei. Állapota azonban stabil. A gép 150 utasa közül 63-at zártak karanténba megfigyelésre. A kínai egészségügy-minisztérium felszólította mindazokat, akik együtt utaztak Paóval az utolsó két gépen, mielőbb forduljanak orvoshoz.

 

 

Muzulmán zarándokok imája a Kába-szentély körül a mekkai nagymecsetben
Muzulmán zarándokok imája a Kába-szentély körül a mekkai Nagy Mecsetben.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.