Mekka: zarándoklat most csak maszkban

A szaúdi hatóságok az eddig 38 halálos áldozatot követelő koronavírus terjedésétől tartanak az októberben kezdődő haddzs alatt.

Aki tömegben halad, viseljen maszkot, a krónikus betegek pedig útra se keljenek – idén a hagyományostól némiképp eltérő egészségügyi útmutatóval álltak elő Szaúd-Arábiában a hatóságok az októberben kezdődő mekkai zarándoklatra, a haddzsra. Az, hogy mindenki zsebkendőbe tüsszentsen, és beoltva vágjon neki az egyszeri zarándokokat meglehetősen próbára tevő útnak, eddig is az útmutató része volt; amiért a maszkról szóló megjegyzés most szerepel benne, az a félelem az koronavírustól, a világszerte tucatnyi halálos áldozatot szedő MERS-től.

A MERS – a tíz éve pusztító atípusos tüőgyulladás, a SARS vírusának a közeli rokona – tavaly óta pusztít a Közel-Keleten. Szaúd-Arábiában eddig 38-an haltak bele, de volt áldozata Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban is – kizárólag olyanok, akikről kiderült, hogy  korábban a Közel-Keleten jártak, vagy kapcsolatban álltak olyanokkal, akik nem sokkal előtte voltak ott. A kórokozót emiatt egyébként át is keresztelték: eredetileg új koronavírusnak (NCOV) hívták, és csak mostanában terjedt el az új név, a MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Az Egészségügyi Világszervezet eddig összesen 44 halottról és 80 fertőzésről tud, amelyet a MERS számlájára lehet írni.

Mekkába minden évben milliónyi muzulmán zarándokol el imádkozni a nagymecsetben lévő Kába-kő előtt. Ha van módja rá, a zarándolat egyszer az életben minden muzulmán számára kötelező.

Muzulmán zarándokok imája a Kába-szentély körül a mekkai nagymecsetben
Muzulmán zarándokok imája a Kába-szentély körül a mekkai Nagy Mecsetben.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.