Mehet tovább Sarkozy illegális kampányfinanszírozási pere

Elutasította kedden a bordeaux-i fellebbviteli bíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő fellebbezési kérelmét, aki ellen a 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozása kapcsán márciusban emeltek vádat.

A volt elnököt azzal gyanúsítják, hogy visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Franciaország és Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával, és rábeszélte arra, hogy a törvény adta kereteken kívül is támogassa a 2007-es elnökválasztási kampányát. A 90 éves milliárdoson az igazságügyi orvosi vizsgálatok szerint 2006 szeptembere óta érzékelhetők a szellemi hanyatlás jelei.

A fellebbviteli bíróság a vádemelési eljárást teljes egészében érvényesnek ítélte meg.

A 12 gyanúsítottat, köztük Sarkozyt is érintő vádemelés nem törvénytelen kampányfinanszírozásra, hanem "megrendült állapottal való visszaélésre" vonatkozik, s jelentős részben a L,Oréal azóta gyámság alá helyezett tulajdonosa szellemi állapotának 2011-ben végzett vizsgálatára alapul. Ezt a pszichológiai szakértői jelentést támadta meg a védelem azzal az indokkal, hogy az a vádemelést elrendelő vizsgálóbíró, Jean-Michel Gentil egyik legjobb barátjának és esküvői tanújának az irányításával történt. A fellebbviteli bíróság ezt visszautasította, mivel a vizsgálatokat öt pszichiáter közösen végezte.

A jelenleg Washingtonban tartózkodó volt elnök és ügyvédjei sem kommentálták a döntést, több ellenzéki jobboldali politikus viszont elfogultsággal és Sarkozy-ellenes hadjárattal vádolta meg az igazságszolgáltatást. Nadine Morano volt miniszter szerint a volt államfő feltehetően a semmítőszéktől fogja kérni a fellebbviteli bíróság döntésének megsemmisítését.

A Bettencourt-ügyet a milliárdos vagyonkezelő cégének könyvelője robbantotta ki, amikor két évvel ezelőtt beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyet a vagyonkezelő vezetője azután átadott Eric Woerthnek, a Népi Mozgalom Uniója jobbközép párt és Sarkozy elnökválasztási kampánya egykori pénztárnokának, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszternek. A politikus ellen már 2012 februárjában vádat emelt a bordeaux-i ügyészség "illegális párt-, illetve kampányfinanszírozás" címén, amiért az elnök feltehetően szabálytalan módon fogadott el támogatást 2007-es választási kampányához.

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.