Megy a mutogatás Sneider miatt

Az EP-választási kampányban elmerülő brüsszeli szocialisták és a néppártiak egymásra mutogatnak az egykori szkinhedvezér országgyűlési alelnöknek történt megválasztása után.

Valljon színt Sneider Tamás jobbikos volt szkinhedvezér országgyűlési alelnökké választása miatt a Európai Néppárt (EPP) – erre szólította fel a jobboldali pártcsaládot – az Európai Parlament legnagyobb frakcióját – kedd este az európai szocialisták frakcióvezetője.

Az elsöprő jobboldali többség mindössze négy fideszes képviselő kivételével – a Fidesz az EPP tagja – Sneidert választotta a magyar parlament egyik alelnökévé – állt Hannes Swoboda közleményében. Az osztrák politikus szégyennek nevezte a szavazást, és azt, hogy a magyar parlamentet most olyan ember vezetheti, aki kisebbségekre támad. „Az Európai Néppárt – Angela Merkel és Jean-Claude Juncker pártja – úgy tűnik azt gondolja, elfogadható fontos pozíciókat elítélt bűnözőknek és rasszistáknak adni. A demokrácia ezen definíciója nem felel meg az európai értékeknek, amelyekhez a Néppárt állítólag ragaszkodik" – állítja Swoboda, akinek a közleménye leszögezi azt is, hogy a néppárt tagjainak lehetőségük volt arra, hogy elutasítsák ezt a szégyenteljes jelölést, de nem így tettek.

Az európai kampányban egyre erősödik EPP, és nemrég meg is előzte a szocialistákat a felmérések szerint. A többi párt részéről érezhető az igény, hogy világossá tegyék, lehet, hogy a párt csúcsjelöltje, a volt luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker mérsékelt jobboldali, aki hisz az európai integrációban, de az EPP-ben sötétebb erők is feltűnnek. Nemrég az európai pártcsaládok vezető jelöltjeinek vitájában Guy Verhofstadt, a liberálisok jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére arra emlékeztetett, a Néppártban is vannak euroszkeptikus körök, és Silvio Berlusconit, illetve Orbán Viktort említette példaként. Megkeresésünkre a liberálisok azonban nem akarták kommentálni Sneider megválasztását, és nem is indokolták a hallgatást.

Az EPP egyébként nem volt hajlandó felvenni a kesztyűt. Megkeresésünkre hivatalosan nem akarták kommentálni sem Sneider megválasztását, sem Swoboda közleményét. Néppárti források azonban megjegyezték, Swobodáék sem kommentálták, amikor a bolgár szocialista párt kvázi koalícióra lépett az Ataka szélsőséges párttal, hogy életben tartsa kormányát. „Súlyosabbnak tartjuk, hogy az Ataka tulajdonképpen együtt kormányoz a bolgár szocialista párttal, minthogy a magyar választások után a pártarányok figyelembe vételével egy olyan párt tagját választják a parlament alelnökévé, amelyhez semmi köze a EPP-nek, hiszen a Jobbik nem a pártcsalád tagja.

Máshogy vélekednek azonban az európai zöldek. Lapunk megkeresésére Rebecca Harms frakcióvezetője közölte: Szomorú és aggasztó jel Sneider megválasztása a magyar Országgyűlés alelnökévé. A német politikus szerint a demokratikus elvek megcsúfolása az, hogy olyan figurák, mint Sneider, akit elítéltek egy roma megveréséért, elérhetik a demokratikus képviselet ilyen magas posztját. Hiszen – érvel Harms –, az egyik demokratikus alapelv pont a kisebbségek tiszteletben tartása és védelme. A zöldek vezető politikusa közölte, tiszteletben tartják a képviseleti demokrácia sokszínűségét, és a pártok jogát, hogy maguk válasszák ki jelöltjeiket, még akkor is, hogy olyan pártról van szó, amelynek gondolatait a zöldek elutasítják, de szerinte vannak határai ennek a jognak, és Sneider megválasztásával ezt Magyarországon átlépték. Harms szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a jobbikos politikust a Fidesz is támogatta. „Orbán veszélyes útra vezeti országát" – közölte Harms, hozzátéve: „Reméljük az egész EU és Magyarország érdekében, hogy Orbán és partnerei az Európai Néppártban végre rájönnek, hogy a Jobbik nem olyan, mint bármelyik másik párt."

Martin Schulz, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Parlament elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón Magyarország megnevezése nélkül megemlítette, hogy az egyik tagállamban egy volt szkinhedet választottak a parlament alelnökévé. Mint mondta, az Európai Bizottság elnökeként harcolna azokkal szemben, akik belülről bomlasztják a közös európai eszméket, „akik lezárnák a határokat, akik szkinhedeket választanak a parlament alelnökévé". Megkerestük Schulz stábját is, de a budapesti fejleményeket ennél bővebben nem akarták kommentálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.