Megveszi a The Washington Postot az Amazon-alapító

Megveszi a The Washington Postot Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezérigazgatója. A seattle-i központú cég nem vesz részt a 250 millió dolláros ügyletben, Bezos maga vásárolja meg a befolyásos lapot és annak kiadványait.

Meglepetésszerű bejelentést tett a Washington Post Company hétfőn: 250 millió dollárért eladják az Egyesült Államok egyik vezető lapját és annak csatolt kiadványait Jeff Bezosnak, az internetes kereskedelmet átformáló Amazon.com alapítójának. Ezzel véget ért egy korszak, a Graham-család ugyanis nyolcvan éve birtokolta a társaság névadó lapját.

A Warren E. Buffett által legrátermettebb amerikai vezérigazgatónak titulált Bezos saját maga vásárolja fel a lapot. Közleményében biztosította a munkatársakat, illetve az olvasókat, hogy hű marad a lap szakmai hagyományaihoz és értékeihez, azonban újítani is fog. A tulajdonosváltás után Graham unokahúga, Katharine Weymouth - aki a család negyedik generációját képviseli az újságnál - a lap kiadója és vezérigazgatója marad, és elbocsátások sem várhatók.

Donald Graham, a Washington Post Co. vezérigazgatója egy interjúban elmondta, már az év elején eldöntötték, hogy eladják a lapot. Volt több vevő is, és személy szerint örült, amikor az üzletet lebonyolító Allen & Co befektető cég felhívta Bezost, de nem gondolta volna, hogy az Amazon-főnököt valóban érdekelheti a vásárlás. Amikor Graham megkérdezte, hogy miért akarja megvenni a WP-t, Bezos a vezérigazgató szerint a lehető legjobb választ adta: hisz abban, amit az újságok csinálnak, abban, amit a Post csinál, és ez fontos az ország számára.

A The Washinton Post a hetedik legnagyobb napilap az Egyesült Államokban, nemzetközileg igazán ismertté akkor vált, amikor Bob Woodward és Carl Bernstein kirobbantották a Watergate-botrányt, ami miatt le kellett mondania Richard Nixon elnöknek 1974-ben. A lap története során 47 Pulitzer-díjat kapott. Legutóbb júniusban vállalt botránykeltő szerepet, amikor is a brit The Guardiannel együtt publikálta Edward Snowden információit az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési és megfigyelési módszereiről.

A digitális technológiára való átállás alapvetően megváltoztatta a médiapiacot, ami miatt a hagyományos nyomtatott sajtó olvasóközönsége jelentősen megcsappant. A lappal nevének is búcsút mondó Washington Post Co. lapkiadással foglalkozó részlegének bevétele 44 százalékkal csökkent a megelőző hat évben, a cég zászlóshajójának példányszáma pedig az idei első félévben 7 százalékkal visszaesett.

A Forbes magazin listája szerint Bezos a 19. leggazdagabb ember a világon 25,2 milliárdos vagyonnal. A politikában nem igazán játszik szerepet, ismerősei szerint libertariánus nézeteket vall, írja a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.