Megvédte pártelnöki tisztét Mirek Topolánek

Megvédte pártelnöki tisztségét Mirek Topolánek cseh kormányfő. Riválisa, Václav Klaus valószínűleg új konzervatív pártot alapít.

Megvédte pártelnöki tisztségét Mirek Topolánek cseh kormányfő. A prágai koalíció vezető pártja, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) tisztújító kongresszusán vasárnap délelőtt lezajlott választáson Topolánek megkapta a küldöttek több mint felének a szavazatát.

Kihívóját, Pavel Bém prágai főpolgármestert a küldöttek egyharmada támogatta.

Beszédében Topolánek elismerte, hogy az ODS gondokkal küszködik, amiben az általa elkövetett hibáknak is része van. Hitet tett a hárompárti kormánykoalíciómellett, és elutasította az együttműködés lehetőségét a kommunistákkal.

A háromnapos tisztújító kongresszuson a pártalapító Václav Klaus államfő lemondott a tiszteletbeli elnöki tisztségéről. „Az ODS mai politikája már nem az a politika, amelyet akkor folytatott a párt, amikor megalapítottuk” – jelentette ki Klaus, aki eddig államfőként is a legerősebb kormánypárt tiszteletbeli elnöke volt.

Az alapító elnök szerint az ODS jobboldali pártból a középrétegeket megszólító párttá vált, a párt ma nem az elvek, hanem a hatalmi lobbista érdekek mentén szerveződik. Klaus a minap jelezte, új konzervatív alakulat létrehozatalán gondolkodik.

Az ODS népszerűsége a legutóbbi felmérések szerint 25 százalék körül mozog, míg az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párté (CSSD) mintegy 40-45 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.