Megvédi az Európai Néppárt Orbánt

Az Európai Parlament baloldali és liberális frakciója egy olyan közös állásfoglalás-tervezetet készül a képviselő-testület szerdai plenáris ülése elé terjeszteni, amely felszólítja az Európai Bizottságot a magyarországi demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok alapos vizsgálatára.

A szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a szélsőbaloldaliak egyaránt azt javasolják, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul kezdjen mélyreható vizsgálatot annak feltárására, sor került-e Magyarországon az unió alapját képező értékek súlyos, rendszerszintű megsértésére. Ez valójában a szankcionálás lehetőségét is tartalmazó, úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárás első szakaszának aktiválása, amely a tények megállapítására korlátozódik, és nem helyez kilátásba büntetést.

A négy politikai csoport egymáshoz nagyon hasonlító, mégis külön szövegeket nyújtott be a szerdai plenáris ülésre, ám forrásaink szerint intenzíven egyeztetnek egy közös állásfoglalás-tervezetről. Ha sikerül megállapodniuk és maguk mögé állítaniuk a képviselőiket, még akkor sem rendelkeznek a jóváhagyáshoz szükséges többséggel.

A Fideszt is a soraiban tudó konzervatív Európai Néppárt nem támogatja azt a javaslatot, hogy a Juncker-bizottság kezdjen mélyreható vizsgálatot Magyarországon. Szerintük az uniós „kormánynak” van igaza, amely a képviselő-testület korábbi felszólítására válaszolva elutasította a 7. cikkely szerinti eljárás elindítását, mert szerinte „nem valósulnak meg a jogállamiság rendszerszintű megsértésének feltételei”.

A lapunk birtokába jutott néppárti állásfoglalás-tervezet ugyanakkor üdvözli a bizottság kinyilvánított elszántságát arra, hogy továbbra is nyomon követi a magyarországi fejleményeket és a többi tagállamban kialakult helyzetet. A szöveg külön felszólítja az uniós tagországokat, hogy „konstruktív módon” vegyenek részt az európai menekültügyi rendszerről szóló vitákban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.