Megvan Mona Lisa húga

David Feldmann, a genfi Mona Lisa Foundation alelnöke bejelentette, hogy a tavaly ősz óta elvégzett vizsgálatok meggyőző bizonyítékokkal szolgálnak arra, hogy valóban Leonardo da Vinci festette a „Mona Lisa húgaként” is emlegetett festményt.

A szóban forgó mű hozzávetőleg tíz évvel fiatalabban ábrázolja Giocondát, mint a párizsi Louvre-ban őrzött változat. A genfi kép valamivel nagyobb méretű, mint a párizsi Mona Lisa és a szerző nem fára, hanem vászonra festette. Színei is valamivel élénkebbek, mint a későbbi alkotásé.

A „Mona Lisa húgaként” is emlegetett festmény
A painting attributed to Leonardo da Vinci and depicting Mona Lisa is pictured behind a curtain during a preview presentation in a vault in Geneva in this September 26, 2012 file photo. New tests on the painting billed as the original version of the Mona Lisa, Leonardo da Vinci's iconic 15th century portrait, have produced fresh proof that it is the work of the Italian master, the Swiss-based Mona Lisa Foundation said on February 13, 2013. To match story ART-MONALISA/ REUTERS/Denis Balibouse/Files (SWITZERLAND - Tags: SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)

Amikor a festményt tavaly bemutatták Svájcban, a legtöbb megszólaló Leonardo-szakértő először erős kétségeit hangoztatta az eredetiséget illetően – szinte általános vélemény szerint a  "genfi Gioconda" legfeljebb egyike lehet a Mona Lisa többszáz ismert másolatának. Ezek közül a legrégebbi már 1666-ban a spanyol királyi képtár állományába tartozott és nemrégiben néhány hónapig a Louvre-ban is látható volt az "igazi Mona Lisa" szomszédságában.

Feldmann bejelentése természetesen nem oszlatja el végleg a genfi Mona Lisát övező kételyeket. Az mindenesetre ezeket nagymértékben enyhíti, hogy ezúttal neves szakemberek álltak ki a mű eredetiségét illetően. Giovanni Lomazzo olasz reneszánsz-kutató emlékeztetett rá, hogy egy 1584-bő származó dokumentum szerint a Mona Lisa két változatban létezik.

A most felbukkant verziót 1962-ben vásárolta Henry Pulitzer amerikai műgyűjtő, aki az Amerikában  újságíró-díjat alapító, Magyarországról elszármazott Joseph Pulitzer unokatestvére volt. Henry Pulitzer haláláig Leonardo művének vélte szerzeményét és évtizedeken át egy svájci banktrezorban őrizte. Halála után felesége birtokába került a kép, majd pedig 2003-tól a Mona Lisa Foundation  őrizte a festményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.