Megvan a szír béketerv végrehajtásának határideje

Hétfőn tovább folytatódott az erőszak Szíriában. Kofi Annannak azonban sikerült megegyeznie a szír kormánnyal, eszerint a béketerv végrehajtásának határideje április 10.

Vasárnap a több mint 80 ország részvételével Isztambulban megtartott nemzetközi Szíria-konferencia ellenlépéseket helyezett kilátásba a damaszkuszi rezsimmel szemben. Bassar el-Aszad elnök csapatai – figyelmen kívül hagyva „Szíria barátai” követeléseit – hétfőn újult erővel támadták a lázadók állásait szerte az országban. Damaszkusz elítélte a konferencia döntéseit, az isztambuli fórumot „Szíria ellenségei tanácskozásának” bélyegezte.

A vasárnapi konferencián az Öböl menti arab országok megegyeztek az első formális, nemzetközi támogatásról is: az arab országok finanszírozni fogják a Szabad Szíriai Hadsereg kiadásait, a pénzt a Szír Nemzeti Tanács fogja kiosztani.

– Nem gondolom, hogy helyes lenne bármelyik felet fegyverekkel ellátni – mondta hétfőn Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára brüsszeli sajtótájékoztatóján. Rasmussen szerint egyértelműen fennáll annak a veszélye, hogy ha bármely szíriai csoportnak fegyvereket juttatnának, az fegyverkezési láncreakciót váltana ki a térségben. Rasmussen a hétfői sajtótájékoztatón is világossá tette, hogy az atlanti szövetség szerint a szíriai helyzet merőben eltér attól, ami tavaly Líbiában előállt, és a NATO nem szándékozik beavatkozni a szíriai konfliktusba.

Szír ellenzéki aktivisták szerint a harcok hétfőn is tovább folytatódtak, és az ország északi területeire összpontosultak. A hadsereg állítólag tankokat vetett be Magára ellen, míg Haszban a kormányerők házakat gyújtottak fel, és civilek tucatjait vették őrizetbe. Az ország második legnagyobb városában, Aleppóban felrobbant egy hadianyagraktár, míg a fővárosban egy szálloda közelében robbant pokolgép, négy rendőrt megsebesítve. Az erőszak folytatódott Homszban is. Az aktivisták szerint hétfőn a harcokban összesen 65 ember halt meg.

Aszad elnök múlt héten elfogadta a béketervet, de Annan arra figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy a szír elnök nem sok hajlandóságot mutat a terv végrehajtására. A vasárnapi isztambuli konferencián a részt vevő országok arra figyelmeztették Aszadot, hogy nem sok ideje van már, hogy kiegyezzen Annannal.

Hétfőn Kofi Annannak végül sikerült megegyeznie a szír kormánnyal arról, hogy a béketerv végrehajtásának határideje április 10-e lesz. A hatpontos terv többek között tűzszünetet ír elő mindkét fél számára, arra kötelezi a szír elnököt, hogy vonja vissza fegyvereseit a városokból, és juttassák el a humanitárius segélyt az arra rászorulóknak.

Mindeközben a Nemzetközi Vöröskereszt vezetője, Jakob Kellenberger éppen Damaszkuszba tart, ahol az újabb segélyekről tárgyal majd, és arról, hogyan találkozhatnának a letartóztatottakkal. Kétnapos vizitje során Kellenberger harcok sújtotta területekre is ellátogat majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.