Megvan a megegyezés az új osztrák koalícióról

Megvan az új osztrák koalíciós megállapodás. A vitás kérdésekről nem igazán döntöttek, a kormány névsort később teszik közzé.

Ursula Plassnik nem vállalja a Werner Faymann vezette új osztrák kormányban a külügyminiszteri posztot – mert az EU-politikával kapcsolatos kompromisszumot nem találja elfogadhatónak.

Az 56 napos tárgyalássorozat után tegnap este született 200 oldalas koalíciós megállapodás a majdani EU alapszerződésről tartandó népszavazás vitás kérdését elkeni, csak annyit tartalmaz, hogy a két kormányzó párt egy ilyen parlamenti indítvány esetén nem szavaz egymás ellen. Ez egyébként más kérdésekre is érvényes. A megállapodást a két pártvezető, a kancellár Werner Faymann és jövendő helyettese, a néppárti Josef Pröll sajtóértekezleten ismertette, azzal nyugtatva a  máris békétlenkedő bírálókat, hogy bár a két koalíciós párt ugyanaz, de a munkastílus és a légkör merőben eltér majd az elmúlt két évtől.

Az új kormány összetételét később teszik közzé, egyelőre annyit tudni, hogy két államtitkárral csökken a létszám, s az igazságügyi minisztérium a Néppárthoz kerül, cserében az egészségügyiért, amelynek élére az SPÖ állíthatja saját politikusát. Más változás nincs, tehát a Néppárt továbbra is megtartja a legfontosabb posztokat – a külügyin kívül a pénzügyi, a belügyi, a gazdasági tárcát. Ismert még, hogy Wilhelm Molterer ex pénzügyminiszter sem marad a kormány tagja: ő maga jelentette be, hogy a továbbiakban egyszerű képviselőként folytatja politikai pályafutását. A hírbörzén olyan értesülések forognak, hogy Josef Pröll lesz a pénzügyminiszter.

Holnap mindkét párt elnöksége ma összeül a koalíciós megállapodás megvitatására. A néppárt változatlanul november 28.-ra tervezi kongresszusának összehívását, amelyen a fő napirendi pont az egyelőre ügyvezető Pröll elnökké választása. Az új kormány a december 1-jével kezdődő héten teszi le a hivatalos esküt.

(BÉCS)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.