Megvan, honnan szerzett fegyvert a müncheni merénylő

Németországban őrizetbe vettek kedden egy férfit, akitől a hatóságok feltételezése szerint a júliusi müncheni vérengzés tettese megvásárolta fegyverét.

A 31 éves német állampolgárt a Hessen tartományi Marburgban fogták el különleges egységek bevetésével. A frankfurti ügyészség és a frankfurti vám- és pénzügyőrség közös közleménye alapján a fegyverekkel a darkneten - az internet főleg bűnözők által használt részén - kereskedő férfit csapdába csalták. Fedett nyomozók üzletet kötöttek vele egy géppisztoly, egy pisztoly és lőszerek vásárlásáról, és az áru átvételére megbeszélt találkozón őrizetbe vették.

A tetten érés céljából szervezett álvásárlás előkészítését eredetileg egy más ügyben folytatott nyomozásban kezdték meg. E munka során derült fény a feltételezett fegyverkereskedő és a müncheni lövöldözés tettesének lehetséges kapcsolatára: a gyanúsított - bízva abban, hogy a darkneten alkalmazott különleges titkosító technológiák biztosítják a névtelenséget - azzal dicsekedett, hogy a bajor fővárosban történt vérengzés elkövetőjének is ő szállított fegyvert és lőszert.

A BitMessage nevű üzenetküldő alkalmazáson azt is közölte, hogy a fegyvert még május 20-án, a 350 darab lőszert pedig röviddel a vérengzés előtt, július 18-án adta el az elkövetőnek Marburgban. Közölte a fegyver és a lőszerek pontos típusát is. A frankfurti nyomozók értesüléseit pedig alátámasztották az elkövetőről a müncheni ügyészség nyomozásában feltárt adatok - áll a közleményben, amely szerint a hatóságok sikere is azt mutatja, hogy "az interneten nincs teljes anonimitás és tökéletes védelem a bűnüldöző hatóságok ellen".

A müncheni vérengzés 18 éves iráni-német állampolgárságú elkövetője július 22-én kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával a bajor tartományi fővárosban. Tette valószínűleg szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.