Ő lehet Cameron utódja

Fölényesen nyerte a brit konzervatív párt elnökválasztásának első fordulóját Theresa May belügyminiszter. A 329 képviselőből 165-en támogatták a politikust, aki hat éve az ország belügyminisztere. A brit kormánypárt elnököt és miniszterelnököt keres, miután David Cameron a Brexit-szavazás nyomán lemondott tisztségéről. A szavazás három fordulóból áll, amelynek végén két nevet terjesztenek a párt 150 ezer fős tagsága elé. A konzervatívok 2005 óta most először választanak vezetőt. Szep­tember 9-én hirdetnek eredményt.

Theresa May
Theresa May
Reuters

Az első forduló négyre szűkítette le a mezőnyt. May utána sorban a Brexit-kampányban üstökösként feltűnt sztár, Andrea Leadsom következik 66 szavazattal. A Brexit-párti Michael Gove igazságügy-miniszter 48 vokssal zárta az első próbatételt. Stephen Crabb szociális és nyugdíjügyi miniszter 34 szavazatot kapott. A következő fordulót csütörtökön rendezik.

David Cameronnal ellentétben, aki egy órával a népszavazás eredményhirdetése után lemondott tisztségéről, Jeremy Corbyn munkáspárti vezető kétségbeesetten ragaszkodik pozíciójához, noha a parlamenti frakció kihátrált mögüle. Helyettese, Tom Watson kedden a Corbynt támogató szakszervezetek főnökeivel próbált dűlőre jutni, hogy meggyőzze őket a centrumtól balra elhelyezkedő pártvezető alkalmatlanságáról.

Eközben a parlament külügyi bizottságában a Brexit-tárgyalásokkal megbízott miniszter, Oliver Letwin megerősítette, hogy az alsóháznak nem kell megszavaznia a kilépéshez szükséges 50. cikkely aktiválását, miután ez a miniszterelnök hatásköre. Eddig heves vita folyt arról, ezt a lépést ki teheti meg.

Mark Carney angol jegybankelnök kedden ismertetett pénzügyi stabilitási jelentése pedig azt bizonyítja, hogy a pénzpiacokon folytatódik a bizonytalanság. Alaposan megsínylette a Brexitet a font értéke, az államkötvények hozama és a tőzsdén jegyzett vállalatok, különösen a brit bankok részvényárfolyama is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.