Megvan az elveszett diktátor

Kim Dzsongun helyszíni eligazítást tartott egy észak-koreai kutatók számára nemrég épült lakónegyedben. Másfél hónap után mutatkozott először a nyilvánosság előtt.

Másfél hónapig tartó hatásszünet után kedden újra megjelent a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun – adta hírül az állami KCNA hírügynökség. Az erről szóló hír szerint a 32 éves diktátor „helyszíni eligazítást” tartott egy észak-koreai kutatók számára nemrég épült viszongi lakónegyedben. Megnézte az épületkomplexum alaprajzát, és az elégedettségét hangoztatta azzal kapcsolatban, amit látott. Nagyon szépek – mondta állítólag a falakat sok helyütt borító színes mozaikokról.

KCNA / Reuters

Az ezzel párhuzamosan a Rodong Szinmun című pártlapban is közzétett felvételek tanúsága szerint Kim Dzsongun mankóval járta be a lakónegyedet. Ez igazolja a korábbi hivatalos bejelentést, hogy valamiféle fizikai kényelmetlenség miatt mutatkozott utoljára másfél hónapja, szeptember 3-án a nyilvánosság előtt.

A hatásszünet alatt rengeteg találgatás röppent fel arról, hogy Kim Dzsongunt eltávolították a hatalomból. A találgatásokat csak szította, hogy Kim Dzsongun távol maradt a Koreai Munkáspárt alapításának a 69. évfordulóját kísérő ünnepségektől is, amelyeket hétköznapi helyzetben nem hagyott volna ki. A híresztelések szerint megtörténhetett, hogy a húga, Kim Jodzsong kiragadta a kezéből hatalmat, vagy a párt nagy hatalmú szervezési és iránymutatási osztályának a vezetője, Hvang Phjonszó volt az, aki puccsot hajtott végre ellene. Ami a fizikai kényelmetlenségeket illeti, a fáma szól bokasérülésről és köszvényről is.

Azt a KCNA egyébként nem árulta el, hogy Kim Dzsongun mikor ment el Viszongba megnézni a lakónegyedet, megemlíti viszont, hogy közvetlenül utána ellátogatott az észak-koreai tudományos akadémia természeti erőforrásokat kutató intézetébe is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.