Megvan a szankciók első nagy áldozata

Az orosz fapados légitársaságnak, a Dobroljotnak fel kellett függesztenie a működését. Oroszország nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az ukrán határ közelében. Művészek is Ukrajna feketelistájára kerülhetnek.
A nyugat- és a közép-oroszországi katonai körzet légiereje, valamint légvédelme – összesen több mint száz repülőgép és helikopter – vesz részt a négynapos manőverekben, amelyek során csapásokat fognak mérni földi és légi célpontokra, gyakorolni fogják a harci gépek légi utántöltését – jelentette a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva az Interfax hírügynökség.
A hadi sikerekről szóló kijevi bejelentések ellenére vannak jelek, amelyek szerint az előrenyomulás nem zavartalan
A hadi sikerekről szóló kijevi bejelentések ellenére vannak jelek, amelyek szerint az előrenyomulás nem zavartalan
Sergei Karpukhin / Reuters

A műveletek tovább növelik a feszültséget a térségben, ahol Moszkva márciusban már tartott egy hasonló, szárazföldi hadgyakorlatot, majd májusban visszavonta csapatait, bár – mint a Reuters emlékeztet rá – Philip Breedlove, a NATO európai főparancsnoka szerint még mindig több mint 12 ezer főt számláló orosz egységek állomásoznak az ukrán határ mentén.

A kijevi hivatalos tájékoztatás közben újabb hadi sikerekről számolt be Kelet-Ukrajnából. Donyeck közelében elfoglaltak egy fontos vasúti csomópontot, Jaszinuvatát – közölték, és további támadási terveket sejtet az, hogy az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (SZNBO) városuk elhagyására szólította fel a még az oroszbarát felkelők kezén lévő települések – köztük a két nagyváros, Donyeck és Luganszk – lakóit.

Más hírek arra utalnak, hogy a kormányerők előrenyomulása nem zavartalan. Az orosz határőrség Rosztov megyei kirendeltsége arról számolt be, hogy 438 ukrán katona – miután megsemmisítette a fegyvereit – Oroszország területére lépett és menedéket kért. Belefáradtak a háborúba – mondta róluk a Reutersnak a kirendeltség szóvivője, aki azt is elárulta, hogy 180 fegyveres már visszatért Ukrajnába, a többiek szándékai azonban még nem világosak. Kijevben elismerték, hogy katonák egy csoportja átment Oroszországba, ám az ottani tájékoztatás szerint ezt kényszerből tették, mivel alakulatukat bekerítették az oroszbarát lázadók, és a blokádot csak az egység egy részének sikerült áttörnie.

A terroristaellenes hadműveletekkel lehet kapcsolatos az az ukrán sajtóban megszellőztetett hír is, amely szerint benyújtotta lemondását az SZNBO titkára, Andrij Parubij, de Petro Porosenko államfő még keresi az utódját. Az UNIAN hírügynökség értesülése szerint a téli, kijevi kormányellenes tüntetések, a Majdan egyik parancsnokaként ismertté vált Parubijnak egyebek között Kijev információs politikájával kapcsolatban támadt nézeteltérése az elnökkel.

Megvan az ukrajnai összecsapásokat kísérő gazdasági szankciók első áldozata. Felfüggesztette működését a nyugati büntetőintézkedésekkel sújtott orosz fapados légitársaság, a Dobroljot. Az Aeroflot tulajdonában lévő, az Oroszország által márciusban bekebelezett Krímbe is járatokat működtető cég azután vált működésképtelenné, hogy felmondták a repülőgéplízingre vonatkozó szerződéseit. Elmarad egy százmillió eurós német beruházás is – jelentette az MTI.

A Dobroljotnak egy időre biztosan le kellett húznia a rolót
A Dobroljotnak egy időre biztosan le kellett húznia a rolót
Sergei Karpukhin / Reuters

Noha az uniós fegyverembargó nem vonatkozik rá, a berlini gazdasági minisztérium visszavonta a Rheinmetall cég technológiai hadiipari részlegének exportengedélyét, amelyet egy oroszországi lövészeti kiképző központ felépítéséhez adott ki az előző kormány, Moszkva viszont szerződésszegés miatt bírósághoz fog fordulni.

Az orosz–ukrán szembenállás mára a gazdaságon is túllépett, és megjelent a kultúrában is. A kijevi belügyminiszter egyik tanácsadója közölte, Ukrajna arra készül, hogy politikusok mellett olyan művészeknek is megtiltja a beutazást az országba, akik támogatták a Krím bekebelezését, és pozitívan viszonyulnak a kelet-ukrajnai szakadárokhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.