Megvan a korrupciós ügybe keveredett román főügyész utódja

Hosszas mérlegelés után új főügyészt nevezett ki Klaus Iohannis román államfő kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) élére, Daniel Horodniceanu személyében.
A vádhatóság élén fél éve támadt üresedés, amikor az addigi főügyész, Alina Bica korrupciógyanúval előzetes letartóztatásba került és lemondani kényszerült.

Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter április elején jelölt új vezetőt a - legfőbb ügyészséghez tartozó, de autonóm intézményként működő - DIICOT élére. A 40 éves Horodniceanu, aki eddig a DIICOT Iasi megyei részlegét vezette, több mint egy hete a bírák és ügyészek szakmai szervezetének ajánlását is megkapta.

A román média már azt találgatta, hogy milyen - politikai vagy szakmai - kifogása lehet az államfőnek a jelölt személye ellen, amikor az elnöki hivatal kedden bejelentette, hogy Iohannis aláírta Horodniceanu kinevezését.

A DIICOT - a korábbi főügyész korrupciós botrányán kívül - nemzetközi embercsempész, kábítószer-kereskedő-, illetvepénzhamisító bandák leleplezésével és börtönbe juttatásával hívta fel magára a közvélemény figyelmét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.