Kivették az RMDSZ-t dicsérő részeket a román elnök üzenetéből

Eltűnt több bekezdés a román államfő üzenetéből, amelyet az RMDSZ kongresszusához intézett múlt pénteken. A hiányzó részek az RMDSZ pozitív szerepét méltatták, illetve elsőként ismerték el, hogy Romániában akad még tennivaló a kisebbségi jogok tekintetében.

A hiányra a Transindex erdélyi portál figyelt fel. Mint írták, noha az elnöki hivatal nem hajlandó kommentálni a történteket, a Google webarchív alkalmazása segítségével rekonstruálható: a több lap által átvett közlemény valóban létezett. 

Az eredeti, a webarchívval megegyező tartalmú üzenet jelenleg (szerda este) is olvasható a Mediafax hírügynökség weboldalán. Mint megtudtuk, a szerző, Catalina Mihai az elnöki hivatal honlapján megjelent közleményt vette át április 17-én, kora délután. A hírt 14.25 órakor küldték ki az előfizetőknek, és 14.30 perckor tették közzé a hírügynökség weboldalán.

Az eredeti üzenetben többek közt az állt, hogy az RMDSZ és politikusainak szerepe az évek során meghaladta a magyar közösség érdekképviseletének a kereteit, illetve hogy a kisebbségek számos követelése megoldatlan még, főként ami a törvények által biztosított jogok érvényesítését illeti, és szükség van az identitás megőrzését szolgáló garanciák javítására.

Az erdélyi Krónika keddi számában vezércikket szentelt a témának, amelyben úgy értékelte: az üzenet azért lényeges, „mert az állam legfontosabb közjogi méltósága mond ellent bizonyos mértékig annak a Bukarest által folyamatosan szajkózott mantrának, miszerint Romániában példaértékű a kisebbségi jogok helyzete".

Az elnöki hivatal honlapján az új, a fent idézett részeket már nem tartalmazó közlemény február 17-i keltezésű, de a dátumot nyilvánvalóan utólag módosították, hiszen ugyanott 20-án még az üzenet bővebb verziója volt olvasható. Mindenesetre az RMDSZ kongresszusán is a rövidített változatot olvasta fel Laurentiu-Mihai Stefan elnöki tanácsos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.