Megváltozhat a menekültek útvonala a szigorúbb határvédelem miatt

Amennyiben Magyarország szigorít a határvédelmen, megváltozhat az Ázsiából és Afrikából az Európai Unióba tartó migránsok útvonala - jelentette ki Mitar Djuraskovic, a szerbiai határrendészeti igazgatóság osztályvezetője pénteken a szerbiai közszolgálati televízió reggeli híradójában.

Véleménye szerint amennyiben a migránsok már nem tudnak Magyarországon áthaladni, akkor az eddig Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezető utat egy Bulgárián vagy Albánián keresztül vezető útra változtathatják meg.

Szerinte a szeptember 15-től szigorodó magyar törvények nem vonatkozhatnak a politikai menekültekre, csak az illegális bevándorlókra, amelyből sokkal kevesebb van. "A legtöbben menedékjogot fognak kérni, és velük szemben nem lehet majd intézkedni" - vélekedett a szerbiai határrendészet képviselője.

Hozzátette, hogy Szerbia a jövőben is együttműködik a magyar, az osztrák, a német és a macedón határőrséggel.

Elmondta, hogy az év első nyolc hónapjában 587 bűnvádi feljelentést tettek a határ törvénytelen átlépése és embercsempészet miatt. A feljelentések több mint 800 gyanúsítottra vonatkoznak, és több mint 5 ezer migránst érintenek.

Embercsempészetért Szerbiában hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki, minősített esetben viszont - például amikor a migránsok élete is veszélybe kerülhet - akár tíz évig terjedő börtönbüntetés is kiróható - magyarázta az illetékes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.