Második nekifutásra Gauck a német államfő

Joachim Gauck egyelőre csak a szép napnak örült, és sietve jelezte, nem tud majd megfelelni minden elvárásnak. Pedig ebből nem kevés van.

Micsoda szép vasárnapunk van - ezekkel a meglehetősen földhözragadt szavakkal kezdte rövid beszédét Joachim Gauck, Németország 11. államfője. Gauckot vasárnap 991 szavazattal, 126 ellenében választotta meg a szövetségi gyűlés - ám mindenkit meglepett, hogy csaknem százan tartózkodtak. (A 126 szavazatot a Baloldali párt ellenjelöltje, a nácivadász Beate Klarsfeld kapta.)

Joachim Gauck
German presidential candidate Joachim Gauck arrives at Germany's Federal Assembly in Berlin, March 18, 2012. Gauck is poised to become Germany's third president in just two years on Sunday after winning support from the country's main political parties, but the feisty theologian may prove an awkward partner for Chancellor Angela Merkel. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Mindez nem szegte kedvét az új államfőnek: beszédében arra utalt, hogy huszonkét évvel ezelőtt, éppen március 18-án szavazhatott először: akkor tartották az első és az utolsó szabad választást az egykori NDK-ban. Joachim Gauck ötvenéves volt ekkor. Senkinek a fejében meg sem fordult, hogy egyszer majd ő áll az egyesített Németország élén, különösen nem egy másik egykori keletnémet, Angela Merkel kancellár társaságában.

A német államfő szerepe meglehetősen protokolláris, de a társadalom elvár bizonyos erkölcsi-értékrendbeli útmutatást tőle. A 72 éves Gauckra különösen nagy feladat vár, hiszen két közvetlen elődje, Christian Wulff és Horst Köhler is mandátuma közben mondott le. (Köhler úgy érezte, hogy a politika túl hevesen bírálta egy Afganisztánnal kapcsolatos kijelentését, Wulff pedig befolyásos üzletemberekkel fenntartott barátságaival – és a barátoktól kapott pénzekkel – nem tudott elszámolni). Ezek  után már az is nagy eredmény, fogalmazott egy politikus epésen, ha kitölti az ötéves mandátumot.

Az evangélikus teológus Gauck már 2010 nyarán is a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek jelöltje volt Wulffal szemben az államfőválasztáson. Művészek, értelmiségeik valóságos országos kampányt indítottak mellette, de a vezető kormánypárt, a kereszténydemokrata CDU ellenében nem volt esélye. Sokat sejtetett, hogy Wulff mint akkori alsószászországi kormányfő – Merkel egyetlen lehetséges riválisa a CDU-n belül - csak a harmadik körben szerezte meg a szükséges szavazatokat.

Gauck úgy gondolhatta, ezzel vége is rövid politikai kitérőjének. Amikor azonban idén február közepén világossá vált, hogy Wulff nem maradhat tovább a Bellevue-palotában, a szocdemek és a zöldek ismét megkeresték Gauckot, hogy adott esetben vállalná-e jelölést. Újra igent mondott. Bár a CDU és állítólag személy szerint Merkel saját jelöltet szeretett volna - vagy legalábbis olyat, akinek a nevét ők dobják be a köztudatba.

Amikor a háttértapogatózások sikertelenek maradtak, és még a koalíciós partner liberálisok (FDP) is Gauck mellé álltak, a kancellár néhány órán belül 180 fokos fordulatot hajtott végre. A CDU, a CSU, az FDP, az SPD és a Zöldek közös jelöltet állítanak az államfőválasztáson - jelentette be, a német sajtó legnagyobb meglepetésére. Az ötpárti jelölt pedig - immár Merkel jelöltje - Gauck lett. Az új elnök – aki egy berlini taxiban értesült az államfői felkérésről –, ha kitölti az öt évet és lesz néhány emlékezetes beszéde, akkor Merkel szrtratégiai győzelmeként vonulhat be a történelemkönyvekbe.

De Gauck máris figyelmeztetett, hogy nem fog tudni minden elvárásnak megfelelni. Míg a „nagy” német államfők áltlalában a német múlttal, a holokauszttal, a németek háborús felelősségével igyekeztek szembesíteni nemzetüket, Gauck valószínűleg Wulff nyomdokaiba lép majd: a német társadalom integrációja, a bevándorlók és a németek kapcsolata lehet majd egyik fő témája.

Gazdasági és külpolitikai kérdésekben egyelőre nem szeretne megnyilvánulni, mert bevallotta, azokhoz nem ért, még tanulnia kell. Kedvenc témája egyébként az utóbbi években a „szabadság” kérdése. Nem tagadja, világéletében inkább konzervatív, mint baloldali értékeket vallott, így valójában senki sem érti, hogy Merkel miért nem gondolt rá korábban, mint államfőjelölt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.